Четвъртък, 4 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.05.2020  » Ива Чавдарова: Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура


  „Приемам това отличие преди всичко като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура.“ С тези думи прие отличието „Почетен гражданин на Русе“  дългогодишният директор на международния фестивал "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова. Церемонията се състоя днес на празника на Русе. С решение на Общинския съвет бе удостоен и посмъртно алпинистът Иван Томов.

  Званията бяха връчени от председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев и кметът на града Пенчо Милков.

  Ива Чавдарова е отличена за цялостен принос в сферата на културата. Тя ръководи вече близо 30 години успешно "Мартенски музикални дни" - един от най-старите и реномирани фестивали в България. Международният музикален форум е основан през 1961 г. и се организира от общината. Ежегодно събира на сцената си именити артисти от цял свят, място за изява е и на млади и талантливи музиканти. Под нейното ръководство "Мартенски музикални дни" се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

  35-годишният алпинист Иван Томов получава посмъртно званието за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма. Той загина на 17 май миналата година на слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород. Отличието приеха родителите му Юрий и Валентина Томови.


  "Иван обичаше много Русе и градът му отвърна със същата любов и с това признание. Той беше честен и упорит човек", каза баща му Юрий Томов.

  На церемонията днес бяха поканени общински съветници от политически формации в местния парламент. Отсъстваха представители на ГЕРБ, политическата формация която дари 70 000 долара за прибиране на тялото на алпиниста Иван Томов от връх Лхотце.

  Заради извънредното положение празникът на Русе се отбелязва без масови събития. По тази причина общината в партньорство с Арена Медиа създаде канал "Култура Русе/Ruse Culture" в You Tube. В него са представени 29 организации и институции, както и независими творци. Потребителите на световната мрежа могат да видят на едно място онлайн както съвсем нова продукция, така и архивни материали, създавани през годините.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »