Вторник, 10 Декември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.09.2018  » Европейска нощ на учените в Русе + ПРОГРАМА  За поредна година Русе ще е домакин на инициативи в рамките на Европейската нощ на учените - събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. През 2018 г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019 г. ще бъде направена връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз. Европейската нощ на учените ще се проведе на 28 септември 2018 година в пространството в и около площад "Александър Батенберг", където и тази година ще бъдат представени най-разнообразни достижения на науката и технологиите.

  За трета поредна година координатор на инициативите в Русе е Русенската търговско-индустриална камара.

   ПРОГРАМА

  Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3
  ------------------
  16:30 – 19:30 Магия REFRESH: Био игри – вдъхновение от природата
  Заедно с екипът на Био Игри ще разберем как работи катапулта и какъв е живота на някои чудати риби. Ще учим и ще си изработим играчка за спомен.
  17:00 – 17:30 Официално откриване на Нощ на учените Русе 2018г

  17:30 - 18:00 Лаборатория REFRESH: Космическо шоу. Забавни научни експерименти на „Щура лаборатория“, които, уверяваме ви, ще грабнат вниманието на деца, младежи и възрастни.

  17:30 - 18:30 Аз и космоса - художествено ателие с кариерните консултанти към ЦПАР - ЦУТНТ 

  19:00 – 22:00 Магия REFRESH: Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене
  Химичните опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св.Климент Охридски“ ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации.

  Регионална библиотека „Любен Каравелов“ (РБ - Русе)

  ------------------
  17:30 – 19:30 Наука в града REFRESH: Дигитална археология . Читалня етаж 2
  Екип от катедра Телекомуникации на Русенски Университет "Ангел Кънчев" ще представи работния процес и особеностите при дигитализиране на археологически обекти, създаване на продукти с добавена и виртуална реалност и компютърни игри. Малки и големи ще имат възможност да се включат в демонстрации по 3D сканиране, 3D принтиране, работа с дронове и използване на професионални очила за виртуална реалност.
  18:00 – 20: 00 Магия REFRESH: Интерактивното бъдеще – щанд. Зала „ Галерия“
  Моментум дигитално студио ще представи новите технологии в света на презентационната техника, как функционират и могат да се използват за създаване на училища и музеи на бъдещето. Ще бъдат демонстрирани 3D изображения без използване на очила, интерактивни екрани и маси, холограмни изображения, и други.
  Магия REFRESH: Разходка сред звездите
  Прожекция на „Щура лаборатория“ на тема „Космос и природа“, която създава усещане за пълно присъствие. Подходяща е за деца и подрастващи. Ще се състои във файето на етаж 2 в следните часове:
  • 18:30 – 19:00
  • 19:15 – 19:45
  • 20:00 – 20:30
  С предварително записване до 26.09. 2017 на dimitrova@rcci.bg

  Музей на градското всекидневие

  -----------------
  18:00 - 18:30 Наука в града REFRESH: Жените в обществото. Музей на градското всекидневие. Уредникът в Отдел „Етнография“ на РИМ - Русе Искра Тодорова представя изложбата „Жените в обществото“ чрез историите от интерактивен дисплей.

  Регионален исторически музей - Русе (РИМ - Русе)
  ------------------
  18:00 - 19:00 Магия REFRESH: Изработване на глинени отливки на макети
  Исторически музей, Зала за работа с деца, приземен етаж
  Практическа работилница за деца и възрастни с реставратор от РИМ - Русе.
  18:00 - 18:20 Наука в града REFRESH: Русенската селищна могила „Пиетреле“
  Исторически музей, Зала „Русе“. Лекция на Румяна Йорданова от РИМ - Русе, проследяваща археологическите разкопки в Пиетреле, Румъния.
  18:20 - 18:40 Наука в града REFRESH: „Изображения на животни върху римски монети“
  Исторически музей, Зала „Русе“. Лекция на : Деян Драгоев, уредник отдел „Археология“ в Регионален исторически музей – Русе.
  18:40 - 19:00 Наука в града REFRESH: Жените спортистки от Русе през XX век
  Исторически музей, Зала „Русе“. Мариана Димитрова, уредник в Отдел „Нова история на България“ на РИМ - Русе, разказва за големите спортни постижения на жените спортистки от Русе.
  19:00 - 19:20 Наука в града REFRESH: Екогастрономическо стопанство – пример от Северна Албания. Исторически музей, Зала „Русе. Лекция на Мая Кубратова, уредник в Отдел „Природа“ на РИМ - Русе
  19:00 - 20:00 Магия REFRESH: Изработване на праисторическо гърне. Исторически музей, Зала за работа с деца, приземен етаж. Практическа работилница за изработване на праисторическо гърне за деца и възрастни.
  19:20 - 19:40 Наука в града REFRESH: Инвазивни видове – глобалната заплаха
  Исторически музей, Зала „Русе“. Представя Венцеслав Петков, уредник в Отдел „Природа“ на РИМ - Русе.
  19:40 - 20:20 Наука в града REFRESH: Изложба „Предметите говорят“ . Исторически музей, приземен етаж. Предметът като носител на памет. Семейни реликви пазени и предавани през поколения разказват фамилни истории, като описват живота и навиците на своите притежатели,
  20:00 - 21:00 Магия REFRESH: Дерматопластика и природни форми. Исторически музей, Зала „Праистория“. Практическа работилница за деца и възрастни с Христо Христов, препаратор в РИМ - Русе.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net