Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2024  » Коя е най-целебната песен според науката
   Методите за намаляване на безпокойството са широко поле и винаги трябва да говорите със здравен специалист, за да определите кой метод ще работи за вас.


  Но какво ще стане, ако има начин да се успокои ума без никакви лекарства или странични ефекти? Според лицензираната клинична психоложка Дженифър Тейц, авторка на „Нулиране на стреса: Как да успокоите тялото и ума си за минути“, е доказано, че една песен еефективно успокоява безпокойството.

  В традиционната болнична обстановка лекарствата често са първата линия на защита срещу безпокойството. Това има смисъл предвид множеството проучвания и опити, които подкрепят тяхната безопасност и ефективност. Но изследователи от Катедрата по анестезиология и интензивни грижи в Университета на Пенсилвания искаха да видят дали музиката може да бъде достоен заместител.

  По-конкретно, те сравняват ефектите на лекарствата с лечебната песен за успокояване на ума преди медицинска процедура. Песента, използвана в проучването от 2019 г., публикувано в British Medical Journal, е Weightless от Marconi Union.

  Половината от пациентите в експеримента са използвали слушалки, за да слушат тази песен, докато другата половина от групата е получила бензодиазепиново лекарство за успокояване на емоциите.

  „Интересно е, че песента имаше подобни ефекти като бензодиазепин, но, разбира се, песните нямат странични ефекти. Това ни показва, че подходът „повече си е повече“ за облекчаване на стреса е грешен. Интересното е, че ние сме невероятно издръжливи, а сетивата ни са невероятни. Те имат толкова много сила“, подчерта д-р Тейц.

  Песента на Marconi Union може да бъде намерена на повечето стрийминг платформи, така че я пуснете следващия път, когато сте стресирани. Но знайте, че това е само една от многото възможности за облекчаване на безпокойството и може да не работи за всички.

  Може да са необходими опити и грешки, за да разберете коя музика ви помага да се успокоите. Може би това са релаксиращи класически мелодии, древни мантри или просто ободряващи и познати песни, които вече обичате.

  Музикалната терапия за тревожност е доказана като успешна в клинични изпитвания, така че защо да не опитате? Можете да слушате успокояващи мелодии всеки ден или да запазите любимите си песни в плейлист, готов за слушане, когато се почувствате стресирани.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »