Събота, 15 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.12.2019  » Помагат ли солните лампи при дихателни проблеми?


  Лампите от хималайска сол – онези красиви, светещи в розово-оранжеви цветове парчета каменна сол, създават уют и спокойна обстановка у дома. Меката светлина от нощното шкафче е повече от приятна, но могат ли наистина солните лампи да облекчат състояния като безсъние, депресия и дихателни проблеми, както обещават търговците?

  Истината е, че солните лампи не са се превърнали в здравословна алтернатива само защото изглеждат приятно. Те са родени от дългогодишната традиция да се използва сол за укрепване на здравето.

  „Всичко започва още преди много години  - през 1885 г. в Полша, с така наречената спелеотерапия“, обяснява детскияj пулмолог от Станфорд проф. д-р Джон Марк. Спелеотерапията (от гръцки spelaion – пещера) е природен метод за лечение, при който уникалният микроклимат на пещерите се използва като „активна съставка”. „Затова още тогава хората с различни дихателни заболявания - от пневмония и хроничен бронхит до астма, прекарвали голяма част от деня си в солните пещери. Вярвали, че частиците, които солта излъчва във въздуха, имат благоприятно въздействие върху здравето“, допълва професорът. 

  Още в онези времена било прието, че раздробения сух натриев хлорид от стените на солните пещери е основен лечебен елемент във въздушната им среда. Сто години по-късно в Одеса, Русия, е създадена и халотерапията (от гръдки halos – сол). Или пръвообраза на днешните солните стаи, които често се използват като част от профилактиката и лечението на различни дихателни заболявания при деца и възрастни. 

  „Поколения изследователи и уелнес гурута се стремяха да пресъздадат ефекта на тези пещери, изграждайки помещения изцяло от хималайска сол, с машини, наречени халогенератори за разпръскване на малки частици сол във въздуха“, обяснява и пулмологър Карина Кьог от клиниката „Майо“ в Рочестър, Минесота.

  Така широкото приложение на солните лампи са естественото продължение на популярните спелео- и халотерапии. А предполагаемите им ползи за здравето се фокусират около крехката теория, че частиците, които се отделят в солните пещери, стаи или от въпросните лампи, са отрицателни йони, които се борят с мръсния въздух и го правят по-чист и поносим за хората с хронични белодробни заболявания. Редица изследователи обаче казват, че ефектът от солните терапии е спорен и недоказан.

  Какво казва науката за солната терапия?

  Макар, че американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила халотерапията за употреба като медицинско лечение, тя се счита за лечебен подход в някои страни, включително в Русия.

  Едно от последните големи проучвания по темата е публикувано през октомври 2018 г. в International Journal of Molecular Sciences, в което учените изследват влиянието на отрицателните йони върху здравето. Заключението им е, че няма достатъчно данни за ползите от това – без значение дали говорим за солна стая или лампа, поставена на нощното шкафче.

  На пръсти се броят и изследванията, които разглеждат връзката между халотерапията и астмата. Едно от тях – публикувано през май 2017 г. в сп. Pediatric Pulmonology, сочи, че има известна връзка между халотерапията и стресовите състояние при деца с лека астма. Но и тези данни не са докрай изчерпателни за да накарат пулмолозите да им гласуват доверие.

  Въпреки това една лампа с хималайска сол на нощното шкафче няма да навреди – може да няма категорични ползи за здравето на дихателната система, но създава уют и може да е чудесен помощник за овладяване на стреса. Приглушената, топла светлина на каменните лампи, без съмнение създава спокойна обстановка в забързания делник. „И плацебо ефект“, шегува се пулмологът д-р Алън Менш от болница Plainview в Ню Йорк. „Ако мислите, че помага, вероятно е така!“, допълва медикът.

  Източник: 

  www.healthline.com

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »