Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.01.2023  » Десетки русенци почетоха жертвите на Холокоста
  С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя десетки русенци отбелязаха 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“. Инициативата бе организирана от Регионалната организация на евреите „Шалом“, а почит към паметта на милионите еврейски жени, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт.


  На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, както и директорът на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към Областната администрация Иваничка Банчева.


  „На този ден ние си спомняме за милионите погубени човешки животи, за репресиите, за ужаса на войната и безсмислието на агресията, за причиненото страдание, породено от загубата на човечност и тоталната морална деградация в едни от най-мрачните години на съвременната ни история“, се казва във възпоменателния адрес от областния управител Анатоли Станев до председателя на „Шалом“ в Русе Панайот Тотев.


  Той благодари на представителите на държавната и местна власт за оказаното внимание и засвидетелстваното уважение и съпричастност.
  Присъстващите на церемонията днес в Русе по традиция се присъединиха и към световната инициатива „Ние помним“, а заместник-председателят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева разказа спомени на свои близки и роднини. Емоционално бе и словото на баща ѝ Адриан Василев. „До сега помня как ни казаха, че само с детски колички от Аушвиц са изпратени 12 вагона“, това със сигурност бе едно от най-докосващите изречения, които каза Василев, припомняйки думите на Василий Громадски.

  Веднага след това присъстващите имаха възможност да разгледат оригинални снимки от архивите на „Шалом“, представящи кошмара на войната. Кадрите са общо 10, като сред тях има дори такива направени от германските SS-овци.
  .
  27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН на 1-ви ноември 2005 година.

  Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018-а. Той е изградена със средства на организацията и с дарения на израелски фирми. Проектът бе предоставен безвъзмездно от русенския архитект Цвети Русинов.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »