Сряда, 17 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.09.2021  » 33 номинации за наградите в Деня на правото да знам

  За 19-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам.


  Тази година трийсет и трима номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, неправителствени организации и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. 

  Кои са победителите ще стане ясно на онлайн церемония, която ще се проведе на 28 септември 2021 г., от 15.00 ч.  

  Програма Достъп до Информация ще връчи посмъртно награда „Златен ключ“ на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите.

  Юлиян Чолаков е от град Варна и е създател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Той е сред най-активните граждани в черноморската столица и сред инициаторите на Референдума за Морската градина и крайбрежната алея на Варна.

  Чолаков води десетки дела с държавни, общински и съдебни органи по въпроси за защита на гражданските права и обществения интерес, включително и за достъп до обществена информация.

  ВСИЧКИ НОМИНАЦИИ

  С ежегодните награди на ПДИ се цели да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

  Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на 28 септември 2002 г. в София.

  Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »