Четвъртък, 25 Февруари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.01.2021  » Людмил Ангелов и Емил Табаков откриват сезона в Русе
  Първият симфоничен концерт на Русенска филхармония за годината ще бъде дирижиран от маестро Емил Табаков, а като солист русенци ще чуят виртуоза на пианото Людмил Ангелов. Почитателите ще се насладят на музика от двама представители на романтизма - Пьотр Илич Чайковски и Феликс Менделсон - Бартолди.
  На 23 януари от 19 часа в Голяма зала на Доходно здание ще прозвучи концерт за пиано и оркестър №1 на Чайковски, написан през 1866 г., една година след като композиторът завършва Санкт Петербурската консерватория със сребърен медал.  Италианската симфония (№4) на Менделсон Бартолди е вдъхновена емоционално от преживяното по време на пътуването му в Италия през октомври 1830 г., когато предприема продължително турне. Наричат го Феликс (щастливец) и това име сякаш наистина предопределя съдбата му.

  Пианистът Людмил Ангелов, музикант със световна известност, е носител на множество престижни отличия, сред които е и Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света „Пиано мастърс“, провеждащ се в Монте Карло. Носител е и на наградата „Аполон Токсофорос“ на Фондация „Аполония“ (1999). През ноември 2011 г. е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал „Gloria Artis“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на Варна за цялостната си дейност.

  Той е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата. Основател е и на фондация „Пиано Екстраваганца“ (2011), която става организатор на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София.

  Маестро Емил Табаков е един от най-значимите творци за българската симфонична и камерна музика. Победител е на конкурс по дирижиране в Копенхаген през 1977 г., бил е главен диригент на Софийската и Белгардската филхармония, на Симфоничния оркестър в "Билкент - Анкара" и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Бил е също така министър на културата през 1997 г.

  Маестро Табаков е обичан от русенската публика като чест гост-диригент на концерти и на фестивала Мартенски музикални дни, радетел за неговото запазване като значимо събитие за българската култура.

  Програмата на концерта, както и виртуозните артисти Емил Табаков и Людмил Ангелов и Русенска филхалмония предполагат едно великолепно преживяване за любителите на класическата музика.

  Билети могат да се намерят на каса Опера от понеделник до петък от 12.00 часа до 18.00 часа и на
  https://epaygo.bg/2182315552
  https://www.eventim.bg/…/simfonichen-koncert…/event.html

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »