Неделя, 7 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2020  » НАП напомнят на 1400 абитуриенти за здравните вноски


  За близо 1400 абитуриенти от Русенска област предстои да започнат своето здравно осигуряване. Учениците се осигуряват от държавата до 30 юни и от 1 юли младежите, които тази година са завършили средно образование, трябва да заплащат сами здравните си осигуровки до постъпването на работа, а бъдещите студенти до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За целта те трябва да подадат еднократно, до промяна на обстоятелствата, декларация образец №7 в офис на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден.


  Декларацията се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на задължението за осигуряване, т.е. щом от 1 юли трябва сами да плащат осигуровките си за здраве, то следва да подадат декларацията в периода от 1 до 25 август. В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларацията, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен.

  С подаването на декларацията, се внася и първата вноска, дължима за м. юли в размер на 24. 40 лв. , а за август – от 1 до 25 септември и т.н., за да не загубят здравно-осигурителните си права. Вноската може да се заплати без такса в офиса на НАП в Русе чрез наличните 11 бр. ПОС-терминали на работните места на служителите

  За бъдещите студенти е допустимо да внесат предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност. Преди това обаче трябва да се информират от висшето учебно заведение откога точно стартира осигуряването на първокурсниците. Всеки ВУЗ има различни правила в това отношение. Някои започват да осигуряват студентите си веднага след записването им в първи курс през юли (от първо класиране), така че няма да е необходимо да внасят здравни осигуровки в НАП. Русенският университет „Ангел Кънчев“ започва да осигурява своите първокурсници от месец септември т.е. те трябва да внесат сами здравните си вноски само за юли и август.

  От НАП напомнят, че лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »