Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.11.2019  » УМБАЛ Канев кани порасналите недоносени деца на парти


  На 17 ноември /неделя/ отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. На този ден се акцентира върху нуждите на тези най- малки герои, както и върху усилията, които се полагат за оцеляването им.

  Отделение Неонатология на УМБАЛ „Канев“ организира празнична среща на 17 ноември /неделя/ от 15:00 часа в зала "Батенберг" на Регионален исторически музей - Русе.

  Екипът на отделението кани най- малките и пораснали герои и техните майки и бащи, за да бъдат заедно на Сетовния ден на недоносените деца.

  През 2018 година в АГ комплекса на болницата са се родили 136 недоносени бебета с тегло под 2500 грама. 13 от тях са с много ниско тегло – под 1500 грама и 6 с изключително ниско тегло под 1000 грама. От други болници в отделение Неонатология са били приведени 19 недосонеси деца. Бебето с най- ниско тегло било 730 грама.

  За деветмесечието на 2019 година са се родили 98 недоносени деца, а още 4 са приведени от други лечебни заведения. 11 от тях са били с ниско тегло под 1500 грама и 4 с изключително ниско тегло- под 1000 грама. Бебето с най- ниско тегло е 800 грама.

  В момента в отделение Неонатология има 9 недоносени бебета, за които неонатолозите полагат всички интензивни грижи. Сред тях са и тризнаците, които се родиха в УМБАЛ „Канев“ на 7 ноември.

  Отделението по Неонатология в Университетска болница „Канев“ е с повече от 50-годишна история и е утвърдено като междуобластен център и приема рискови новородени деца от градовете Разград, Тутракан, Бяла, Кубрат, Исперих, Силистра. Екипът на отделението осигурява 24-часовото наблюдение, грижа, профилактика на здрави новородени деца и кардио-пулмонална реанимация, интензивно лечение, изкуствена вентилация, сърфактант терапия и други медицински услуги на рискови новородени деца. В отделението работят 7 лекари, като 4-ма от тях са с втора специалност Неонатология, 3-ма специализанти и 284 специалисти по здравни грижи.

  Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година. В Европа общият брой на недоносените бебета е около 500 000. В България преждевременните раждания годишно са около 6 хиляди. Тази стряскаща статистика показва, че на практика недоносените деца са най-голямата група малки пациенти, като броят им нараства. Това е и причината да съществува Световен ден на недоносените бебета.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »