Неделя, 17 Ноември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.12.2012  » Девет фирми подписаха споразумение за отговорен туризъм в ПП `Русенски Лом`


  Първото в страната рамково споразумение за отговорен туризъм бе подписано в Русе. Инициативата е на Международната природозащитна организация WWF. Девет туристически сдружения и фирми декларираха своята готовност да бъдат по-активно въвлечени в опазването на ПП "Русенски Лом". Те ще предлагат на своите посетители и клиенти различни рекламни материали, специално разработени за целта.

  До подписването на споразумението се стигна заради нуждата от поддръжка на природния парк, защото за консервацията на 1 обект се заделя половината от отпуснатия годишен бюджет, обясни Мая Тодорова от WWF. Друг проблем е неподходящото поведение на туристите.

  17 739 са били посетителите на ПП "Русенски Лом" през 2011 година. 89% от тях посещават културно-историческите забележителности в Поломието. Любопитното е, че българите са само 43%. Най-многобройни се гостите от Германия и Франция. Паркът е донесъл доход от 67 218 евро за 2011 година, като 16 072 евро са от таксите за историческите места.  Споразумението бе подписано между Клуб „Приятели на природен парк Русенски Лом” и вила "Слънчево", с. Писанец, вила "Ангел", с. Кошов, къща за гости "Еделвайс", гр. Две Могили, хотел "Кладенеца", с. Иваново, хотел "Черния щъркел", с. Нисово, Русенски клуб за пътешествия "Бяла звезда", гр. Русе, туристическа агенция "Салвиния" ООД, гр. Тутракан, Туристическо дружество "Приста", гр. Русе и Спортно туристическо и природозащитно дружество “Академик” - Русе.

  С приходите от рекламните материали, както и от директни дарения и от допълнителни ставки върху стойността на ползваните услуги, ще се поддържат водни и сухоземни маршрути с минимално отрицателно въздействие върху природата, ще се опазват защитени местообитания и видове, ще се информират посетителите за начините, по които могат да сведат до минимум своето въздействие върху природата.

  Всички тези мерки са предвидени в плана за управление на Природен парк "Русенски Лом" и координирани с него. Седемчленен комитет по наблюдение с представители на бизнеса, неправителствените организации, местната власт и WWF ще решава за какви консервационни дейности да се използват набраните средства.

  Концепцията за инициативата са разработени по проект „Насърчаване на схеми за устойчиво финансиране и за плащания за екосистемни услуги (ПЕС) в басейна на река Дунав”. Проектът се изпълнява от WWF Дунавско-Карпатска програма с финансовата подкрепа на UNEP GEF и Европейската комисия.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net