Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.05.2023  » Кучетата надушват стреса в хората по потта и дъха им

  Вашето куче може да разбере кога сте стресирани, тъй като в подобни моменти излъчвате по-специфична миризма, сочи ново изследване, предава trafficnews.bg, позовавайки се на IFLScience. Миризмата на човешката тревога е толкова силна, че домашният любимец може да я разграничи от тази, която излъчваме, когато сме спокойни в 93,75% от случаите (дори тогава, когато те не познават хората срещу тях).

  В експериментите взимат участие четири кучета от Белфаст в Северна Ирландия, наречени Трео, Фингал, Сут и Уини.

  Проби от потта и дъха са взети от 36 души преди и след решаването на динамичен математически проблем, като повишеното кръвно и пулс след изпълнението на задачата потвърждава, че нивата на стрес са се покачили. Впоследствие четирите кучета са обучени да разпознават между базовите проби и тези, асоциирани с по-висок стрес. Четирите кучета разпознават миризмата на стрес в 675 от общо 720 опита, като отделните животни се справят с 90 до 96,88% точност.

  „Откритията показват, че когато сме стресирани, ние, като хора, произвеждаме различни миризми чрез своите пот и дъх, и нашите кучета могат да ги различат от миризмата ни в случаите, в които сме отпуснати – дори и да става дума за човек, когото не познават“, обяснява Клара Уилсън, водещ автор на изследването.

  Според изследователите кучетата вероятно успяват да надушат миризмата на кортизол (хормона на стреса). Освен това те обясняват, че стресът води до „стимулиране на глюкогенезата, гликогенолизата и липолизата, както и до по-високи нива на ренин и на ензима ангионезин 2.

  „Изследването подчертава, че кучетата не се нуждаят от визуални или звукови подсказки, за да доловят човешкия стрес“, добавя Уилсън. „Това е първото по рода си проучване и то предоставя доказателства, че кучетата могат да усетят стреса само по дъха и потта, което би могло да бъде полезно при обучението на кучета за асистентски или терапевтични цели.“

  „Освен това хвърля повече светлина върху връзката между човека и кучетата и разширява познанията ни по темата за начина, по който кучетата вероятно интерпретират и си взаимодействат с човешките психологически състояния“, казва още Уилсън.

  Изследователите добавят, че бъдещи проучвания биха могли да разкрият повече и за „емоционалната зараза“, при която кучетата имитират емоционалното състояние на своите стопани.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »