Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.03.2023  » Постоянна умора – 10 вероятни причини
  Умората е нещо, което изпитваме всеки ден. В тялото ни се натрупва умора в напрегнатото ежедневие и това е напълно нормално. В края на деня, когато запасите ни от енергия са се изчерпали, умората ни наляга и ни кара да се предразположим към сън, за да си починем и да си набавим нужната енергия за следващия ден.


  Понякога обаче умората се натрупва прекалено и може да стане хронична, въпреки че спим достатъчно. Постоянната умора има своите причини и ако не им бъде обърнато внимание, тя може да повлияе изключително негативно на физическото и емоционалното здраве.

  Кои са факторите, които могат да предизвикат постоянна умора, която пречи на извършването на нормалните дейности през деня?

  Ето 10 причини за постоянна умора.

  1. Заседнал начин на живот

  Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски, пише az-jenata.bg. Противно на схващането, активният начин на живот задвижва циклите на енергиен прием и разход, което ви кара да се чувствате по-бодри и дейни. Ако водите заседнал начин на живот, вероятността да страдате от хронична умора и ленивост е значително по-голяма.

  2. Прекалявате с въглехидратите

  Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Те обаче са нож с две остриета, защото разковничето е в количеството и качеството им. Ако прекалявате с въглехидратите от нездравословен тип, като тестени изделия и десерти, това ще доведе до силна и внезапна умора по средата на деня.

  Причината за този феномен са резките скокове и спадове в кръвната захар. След консумация на високовъглехидратни храни в големи количества вие получавате внезапен прилив на енергия, който обаче скоро след това спада също толкова рязко. Тогава умората се усеща много по-силно.

  3. Не спите добре

  Сънят е основният механизъм за възстановяване на енергията, но не е единственият. Важно е да спите добре и редовно по едно и също време всяка нощ, за да се преборите с умората. Сънят осигурява добър рестарт на енергийните запаси в организма, като ви дава повече устойчивост, издръжливост и бодрост през деня.

  4. Имате чувствителност към някои храни

  Хранителните непоносимости или чувствителности могат да доведат до постоянна умора. За да се преборите с това, е важно да откриете към кои храни имате чувствителност, за да ги избягвате.

  5. Ограничен прием на калории

  Ако се опитвате да отслабнете, вероятно сте намалили приема на калории. С това златно правило обаче трябва да се внимава, защото прекомерното ограничаване на калориите може да доведе до тежка умора. Това има по-скоро обратен ефект за метаболизма ви, защото го забавя, а с това се забавя и обмяната на веществата, както и редукцията на мазнини.

  6. Не приемате достатъчно протеини

  Протеините дават много енергия. Те са нужни, за да могат клетките в тялото да се делят и регенерират правилно. За усвояването на протеините е нужно повече време, което дава не само дълготрайна ситост, но и устойчива продължителна енергия.

  7. Не спите по едно и също време

  Сънят е важен, но също толкова важно е той да се случва в правилното време. Ако спите в различни диапазони от денонощието, циркадните ритми се нарушават, което пречи на набавянето на нужните енергийни нива.

  8. Не пиете достатъчно вода

  Водата е важен фактор за енергията в тялото. Дехидратацията може да доведе до постоянна умора. Клетките и тъканите се затрудняват в изпълнението на функциите си в отсъствието на достатъчно вода в организма.

  9. Консумирате енергийни напитки
  Енергийните напитки дават лъжливо усещане за енергия след изпиването им. В тях се съдържат големи количества захар, които скоро след усвояването си допринасят за рязък спад в енергията, което води до умора.

  10. Хроничен стрес

  Постоянно високите нива на стрес в организма водят до умора. Контролирането на стреса и намаляването на нивата му в тялото могат да помогнат да се справите с постоянната умора, която ви е налегнала. Управлението на стреса е от голямо значение и за превенцията на редица заболявания.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »