Сряда, 15 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.01.2019  » Лекува ли се затлъстяването и как?


  Затлъстяването не е само козметичен проблем, а хронично и инвалидизиращо заболяване, което крие сериозни здравни рискове. Ето защо в световен мащаб постоянно се търсят стратегии за справяне с този актуален проблем.

  Изборът на лечебния подход зависи от степента на затлъстяването. Най-удобният и лесен показател за класифицирането му е индексът на телесната маса, който се изчислява според теглото в килограми и височината [ИТМ= телесно тегло (кг)/ръст (м2)]. Така при първа степен затлъстяване  ИТМ е между 30 – 34.9 кг/м2, втора степен: 35 – 39.9 кг/м2, и трета степен се наблюдава при ИТМ над 40 кг/м2.

  Винаги първата стъпка в терапията, при всички степени на затлъстяването, е промяна в стила на живот. Тя включва три компонента: хранителен режим, физическа активност и поведенческа промяна.

  Хранителен режим

  Основните препоръки за диетичен режим при затлъстяване са:
  Намаляване на висококалоричните храни и напитки;
  Намаляване размера на порциите;
  Пропускане на междинните закуски;
  Задължителна сутрешна закуска и избягване на нощното хранене;
  Намаляване случаите на неконтролирано хранене и епизодите на прехранване;

  До момента няма убедителни данни, че диети с ограничаване на определени хранителни групи (мазнини, въглехидрати, протеини) имат по-добър ефект от балансираното ограничение на калории. При хипокалорийните режими се цели прием на около 25 ккал/кг тегло. Така се постига енергиен дефицит от около 600 ккал/дневно, което предполага загуба на 0.5 кг/седмично. 

  Физическа активност
  Тя има по-умерен ефект върху отслабването, но е от изключителна помощ за преразпределението на мастната тъкан и за поддържане на постигнатото тегло. Препоръчва се умерена физическа активност (бързо ходене, танци, водна аеробика) най-малко 150 минути седмично (разпределени в поне 3 дни) или 75 минути високо-интензивна активност (тичане, плуване, бързо колоездене). Анаеробните тренировки (като вдигане на тежести) повишават мускулната маса и също трябва да се практикуват 3 пъти седмично.

  Поведенческа промяна
  Тя има за цел да подпомогне човек да промени своето мислене и разбиране за затлъстяването и последиците от него. За да се постигне това, често се налага помощ от лекар или психолог, тъй като редица психологически проблеми могат да допринесат за прекомерната консумация на храна.

  Хора с ИТМ > 30 кг/м2  са показани за медикаментозно лечение на затлъстяването. Фармакотерапията не отменя промяната в начина на живот, а я допълва. Важно е да се знае, че при липса на отговор от лечението след 3 месеца, то трябва да се прекрати и да се замени с други медикаменти или терапевтични подходи. Лечението се счита за ефективно при редукция на тегло с ≥ 5% от изходното. В Европа до момента са одобрени само три препарата за приложение при затлъстяване: 
  Орлистат (Ксеникал)- той потиска усвояването на мазнини в стомашно-чревния тракт, което за съжаление води до един от най-често срещаните му и неприятни странични ефекти – стеатореята („мазна“ диария). 
  Лираглутид (Саксенда) – това е глюкагоноподобен пептид -1 (GLP-1) рецепторен агонист, който се прилага под формата на инжекция веднъж дневно, подкожно. Първоначално е регистриран за лечение на захарен диабет тип 2, но поради ефектът му да понижава апетита, се използва успешно и при затлъстяване.

  Налтрексон/Бупропион (Майсимба) – Налтрексон е опиоиден антагонист, който се използва за лечение на пациенти с наркотична или алкохолна зависимост, а бупропион е медикамент, който се използва при депресия. Установено е, че ефектът на този препарат е върху хипоталамуса и води до понижаване на енергийния прием и увеличаване на енергоразхода. Чести странични ефекти са гадене, повръщане, главоболие, световъртеж.

  За пациенти се ИТМ > 40 кг/м2 най-ефективно се оказва хирургичното лечение. С помощта на метаболитната хирургия се постига трайна редукция на тегло, подобряване на придружаващите усложнения и качеството на живот. 

  Най-голямото предизвикателство при лечение на затлъстяването е поддържането на постигнатото тегло. Голяма част от хората, които са предприели диети за отслабване, бързо възстановяват изходната си телесна маса („йо-йо“ ефект). Сред основните причини е поставянето на нереалистични цели и ниската мотивация. Важно е да се запомни, че затлъстяването е хронично заболяване и лечението му отнема продължително време. Дори 5-10% понижение на теглото има огромен ефект върху здравето и самочувствието на човека.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »