Сряда, 5 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.12.2017  » Кои храни са най-богати на магнезий?
  Кои храни са най-богати на магнезий?

  Запознатите с многото ползи от магнезия за нормалното функциониране на организма трябва да се възползват максимално от всеки естествен източник на този микроелемент.

  Редица храни съдържат магнезий в достатъчно високи дози, така че редовната им консумация може да го набави в 100% от препоръчителните дневни дози и да изключи нуждата от допълнителен негов прием.

  Дневната нужда от магнезий се изменя с хода на възрастта, като се запазват 2 основни тенденции. Препоръчителният дневен прием се повишава до пубертета, а след това леко пада. Освен това, независимо от възрастта, след пубертета мъжете се нуждаят от по-високи дози.

  Дневните нужди от магнезий при двата пола в отделните възрастови групи са както следва:

  Възраст (години) Мъже (в милиграми) Жени (в милиграми)
  4-8 130 130
  9-13 240 240
  14-18 410 360
  19-30 400 310
  над 30 420 320


  Храни, богати на магнезий

  Плодове
  Сред плодовете с най-високо съдържание на магнезий са авокадото, бананите, смокинята и някои по-екзотични представители като ананаса и маракуята. В 100 г от тях се съдържат средно по около 30 мг магнезий, т.е. около 7% от препоръчителния дневен прием за мъже и около 9% от този за жени в зряла възраст.

  Зеленчуци
  Водещи по съдържание на магнезий сред тях са спанакът, бобовите култури, лещата, карфиолът и картофите. Лидер е спанакът, като в 100 г от него се съдържат около 80 мг магнезий. В останалите изброени зеленчуци съдържанието на микроелемента е около 25 мг в 100 г.

  Ядки
  Най-много магнезий съдържа кашуто. Само 100 г от него осигуряват около 300 мг магнезий, т.е. почти цялата необходима дневна доза за жените и около 70% от тази при мъжете. След кашуто се нареждат фъстъците със 170 мг магнезий в 100 г и бадемите – 80 мг/100 г.

  Семена
  Сред представителите на тази много полезна за общото ни здраве група храни се нарежда и безспорният лидер по съдържание на магнезий – тиквеното семе. В 100 г тиквени семки се съдържат почти 600 мг от ценния микроелемент, т.е. и мъжете, и жените могат да си набавят цялото количество магнезий за деня само с около шепа тиквени семки. Веднага след тях се нарежда сусамът, който съдържа над 350 мг магнезий на 100 г.

  Всички изброени хранителни продукти са полезни в по няколко различни направления, а съдържанието на магнезий е ключова част от разнообразния им състав. Набавяйте си ги редовно за подсигуряване на всички ползи, които този безценен микроелемент носи във всяка възраст.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »