Сряда, 5 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2017  » Ваканция и медитация гонят среса и напрежението
  Ваканция и медитация гонят среса и напрежението

  Комбинирането на хубава ваканция с медитация може да подобри значително благосъстоянието ни. Този вид релакс прогонва стреса и напрeжението, подобрява имунитета и кръвообръщението, показва ново проучване на Института по геномика и биология в Ню Йорк. 

  Изследователи проследяват активността на гените и кръвните маркери на 102 жени между 30 и 60-годишна възраст, отишли на почивка в два спа центъра в Карлсбад, Калифорния. Половината от тях посещавали часове по медитация и йога, а другата не. 


  Резултатите от работата на екипа показват, че добре оползотворената ваканция с тези релаксиращи упражнения оказва благоприятно въздействие върху участничките няколко месеца след това. Дори при тези, които след почивката продължили да медитират, се наблюдава по-добро благосъстояние в продължение на 10 месеца след ваканцията. 

  Голяма част от жените, които са отишли на почивка, но без да медитират, се оплакали от депресия, стрес и намалена двигателна активност един месец след нея, а при някои дори 10 месеца. Докато при дамите, които посещавали упражненията, изследователите установили, че има много по-голям процент на благополучие. 

  Релаксиращата ваканция позволява на тялото да се освободи от оксидативния стрес, който засяга клетките и атакува имунната система“, коментира д-р Ерик Щадт, ръководител на екипа. И уточнява, че при хората, които медитират и въобще посещават активности за релакс, се случват много промени на молекулярно ниво, сред които по-голямо производство на протеин. „Не можем точно да установим на какво се дължи това, но най-вероятно е свързано с биомаркерите на стареенето“, добави още той. 

  Почивката и медитацията намаляват негативните емоции, стреса и възпалението в тялото. Те могат да намалят риска от развитие на Алцхаймер, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и други, смятат учените.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »