Събота, 15 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.05.2024  » Специално издание: Духът на поета в Деня на Ботев

  ДТ „Сава Огнянов“ отваря врати за всички патриоти и родолюбиви русенци на 2 юни със специално издание на спектакъла „Духът на поета“ от Стефан Цанев. По този начин екипът отдава почит към Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и се включва към събитията, с които Община Русе ще отбележи датата.

  Началото е от 17:00ч. в Камерна зала на театъра.

  Денят се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.

  На този ден „Духът на поета“ звучи още по-силно предвид посланията на пиесата на Стефан Цанев, с режисьор Ивайло Ненов. Сценография и костюми Петя Боюкова, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват Кадри Хабил, Милен Димитров, Борислав Апостолов.

  Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг? Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека.

  Ивайло Ненов

  Пожелавам от все сърце успех на целия екип, осъществил постановката на „Духът на поета“ в град Русе. Артисти, благодаря ви, че вдъхвате живот на моите думи. Надявам се духът на поетите и на артистите да продължи да смущава спокойствието и гузните съвести на всички властници, които осребряват любовта си към Отечеството. На добър час и дълбок поклон!

  Стефан Цанев

  Като комплимент към своята публика, ДТ „Сава Огнянов“ прави и намаление на цените на билетите за „Духът на поета“ на 2 юни.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »