Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.02.2024  » Семинар Приложение на изкуствения интелект в образованието

  В зала „Сименс“ на Русенския университет, се проведе семинар на тема: „Някои възможности за използване на изкуствения интелект в образованието“ с директори на училища и детски градини в Русе и региона. Инициативата е на директора на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, като в срещата се включиха около 80 директори на учебни заведения.


  Ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов откри семинара, като посочи, че до преди няколко години темата за изкуствения интелект е вълнувала само специалисти в областта на информационните технологии, невронните мрежи, докато сега всеки, който има достъп до интернет, може да използва изкуствен интелект. Нашите ученици и студенти активно използват изкуствения интелект, като това създава редица предизвикателства, тъй като учители и преподаватели трябва да сме една крачка пред учениците. Има и редица опасности, тъй като се създават фалшиви новини, отбеляза проф. Кангалов. Той подчерта, че Русенският университет е един от пионерите в дигиталната трансформация на образованието, като миналата година беше създадена Концепция за приложението на изкуствения интелект в образованието, която МОН подкрепя.

  Председателят на Общото събрание на Русенския университет акад. Христо Белоев представи концепцията за приложението на изкуствения интелект в образованието. Той посочи, че изкуственият интелект е едно допълнително обучение и подготовка на ученици и студенти. Акад. Белоев припомни и мисълта, че единствената константа в образованието трябва да е промяната, като изкуствения интелект е една динамична промяна и трябва да сме подготвени.

  „Ковид 19 не ни изненада, като подобно нещо се случи и с изкуствения интелект. Има доста платформи, като някои са платени, а други не. Следва да се прецени много внимателно и дозирано докъде да стига изкуствения интелект. Има много мнения за и против, но не трябва да ни е страх от изкуствения интелект, а от това да няма естествен интелект. Това е голяма и трудна тема. Необходимо е да определим желаните параметри и посоки и да го направим заедно, за да е полезно за обществото и да помага в нашата работа.“ - обърна се към участниците в семинара акад. Белоев.

  По актуалната тема за използването на изкуствения интелект, вълнуваща всички учители и преподаватели, презентации изнесоха зам.-ректорът доц. д-р Галина Иванова, проф. д-р Ангел Смрикаров, доц. д.н. Валентина Войноховска и доц. д-р Александър Иванов.

  Участниците в семинара бяха убедени, че няма как да се забрани изкуствения интелект, понеже той вече съществува. Те бяха категорични, че изкуственият интелект не може да замени учители и преподаватели, но може да ги подпомага. А в учебната дейност той трябва да се използва и като обект на изучаване, и като средство за обучение.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »