Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2023  » Читалището в Мартен отпразнува 95 години
  Народно читалище „Просвета 1928 г.“ в гр. Мартен отбеляза своята 95-ата годишнина с богата културна програма. Гост на тържеството беше и областният управител на Русе Данаил Ковачев. Той удостои екипа на културната институция със знака на областния управител. Отличието бе присъдено за активна читалищна дейност, принос към културното развитие на региона и по случай юбилея.


  „През всички тези години Вие се утвърдихте като духовно огнище на българщината, което приобщава жителите на Мартен към постиженията на културата. Продължавайте да отстоявате своята основополагаща роля в духовния живот на града. Запазете жив огъня на будителството и предайте на следващите поколения любовта към читалищната дейност“, каза Ковачев. Той пожела на читалищните дейци здраве, творчески устрем, възрожденска всеотдайност и успехи в благородното читалищно дело. „Признателен съм Ви, че съхранявате завещаното от предците ни“, допълни още областният управител. Също така той поздрави жителите на Мартен за това, че продължават да бъдат будни и да поддържат интереса към фолклора, етнографията и културните традиции. Ковачев посочи още, че читалищата са едно много добро място, където децата могат да продължат заниманията си по интерес, които са „запалени“ в училищата.  На събитието присъстваха още заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев и кметът на Мартен Димо Тонев. Недев пожела на читалищните дейци да работят с ентусиазъм и ги удостои с плакет от името на кмета Пенчо Милков. „Както сте поддържали толкова години огъня на българщината в сърцата на хората, така продължавайте и занапред“, заяви Недев.

  От своя страна Димо Тонев подчерта ролята на секретаря на читалището Мариана Ганчева за отличната подготовка на събитието. „Читалището е локомотива на културния живот на едно малко населено място“, каза Тонев и изрази удовлетворение, че в Мартен има толкова много дейни и млади хора, които се занимават с творчество. Той пожела на членовете на читалището да продължат да прославят името на град Мартен не само в страната, но и зад граница.

  Сред интересните факти е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 100 книги и документи, като през миналата година са били закупени 88 нови книги, а дарените са над 120. Към читалището функционират и редица художествени състави за любителско творчество, както и два клуба за колективни и индивидуални форми на обучение – „Млад родолюбец“ и „Ние можем заедно“. Само през миналата 2022 година реализираните събития от читалището са над 50. 

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »