Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2023  » 30 фирми участваха в изложението Дунавски овощари
  Над 30 фирми от цяла България взеха участие в шестото поредно изложение „Дунавски овощари“. То се проведе в зала ОЗК – Арена. Събитието се организира от Сдружение „Съюз на Дунавските Овощари“ с председател Николай Колев. 


  Инициативата бе открита от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, областния управител Данаил Ковачев и заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев. 

  По думите на Ковачев събитието се е утвърдило не само като в регионален, но и национален план като място за среща между производителите и крайните потребители, но също така и като форум за обмяна на опит и добри практики в сферата на земеделието. „Българската икономика има нужда от такива изложения, за да се демонстрират реалните възможности на родното производство, чието качество е на световно ниво и това трябва да ни прави наистина горди. Освен това подобни инициативи насърчават износът и така допринасят за създаването на по-висока добавена стойност“, каза областният управител.

  От своя страна министър Вътев пожела на участниците в инициативата високи пазарни резултати, както и да популяризират продуктите и да печелят доверието на потребителите. Той посочи, че регионът е много богат по отношение на потенциала на развитието си и е плодороден, което е предпоставка да се изградят и преработвателни предприятия, които са изключително важни за цялото земеделско производство. Според министъра на земеделието и храните трябва да се прекрати разделението на производители и преработватели, защото от полето до трапезата процесът е един и не бива да бъде разделян. 

  Министърът коментира, че е разработена много справедлива методика за разплащане по помощта de minimis, като от 1 декември ще започнат разплащанията. Също така той обяви, че е в ход и прием на документи по Националния план за възстановяване и устойчивост. Министър Вътев представи и подробности относно необходимостта от доскорошното затваряне на фермерските пазари. Той посочи, че това се е наложило заради факта, че за 20 дни в страната са възникнали 7 огнища на птичи грип.

  Колкото до проблема с поливните площи, то министър Вътев бе категоричен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е много тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, тъй като до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана. Най-важното според него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7%.

  По-късно министърът участва и в дискусия със земеделци от региона.

  Домакинът на събитието Николай Колев посочи, че изложението дава шанс за обмяна на опит и съвместната работа в сектора да продължи напред.  
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »