Събота, 2 Декември 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.09.2023  » МОСВ разпореди извънредни проверки на въздуха в Русе
  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпореди извънредни проверки на качеството на атмосферния въздух в град Русе. В периода между 2-ри и 9 октомври Изпълнителна агенция по околна среда ще осъществи измервания на качеството на атмосферния въздух в града, на определена от екоинспекцията в Русе площадка. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.  С помощта на специализирана инструментална техника, базирана на мобилна измервателна станция, в реално време ще бъдат измерени органични веществата - бензен, тоулен и ксилен. Допълнително ще бъдат взети проби от фини прахови частици за определяне на веществата бензо(а)пирен и нафтален чрез хроматографска инструментална техника за анализ. Веществата, които ще се изследват, са специфични и могат да доведат до поява на миризми, уточняват от МОСВ.

  Това е само една от мерките, които МОСВ предприема в отговор на засиления обществен интерес към качеството на атмосферния въздух на територията на Русе, продиктуван от сигнали за интензивни миризми в някои от районите на града, коментира ресорният министър Юлиян Попов.

  В периода от 4-ти до 27 септември са постъпили общо 546 сигнала за миризми, оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт, посочват от МОСВ. От министерството информират, че сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време, в часовия интервал от 20:00 до 23:00 часа, и сутрин от 5:00 до 8:00 часа.

  "Това предполага, че миризмите са вследствие на неорганизирани източници, като в повечето случаи вероятно става въпрос за неорганизирано залпово изпускане на непречистени емисии от работната среда на индустриални производители", считат от ведомството. От там обясняват, че данните от различните източници за проверка на качество на атмосферния въздух не показват отклонение от показателите за качеството на въздуха.

  От МОСВ припомнят, че по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. са осигурени близо 47 млн. лв. за закупуване и доставка на електрически автобуси и тролейбуси за община Русе. През новия програмен период ще бъдат отделени още над 40 милиона лева за подобряване качеството на въздуха в Русе.

  Припомняме, че на 28 септември 1987 г. в Русе е организирана първата в България екологична протестна демонстрация по време на комунистическия режим - протестът срещу почти десетилетното обгазяване на Русе от химическия комбинат в град Гюргево, Румъния. По този повод през 1990 г. "Екогласност" обявява 28 септември като ден за екологичен протест.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »