Неделя, 1 Октомври 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.09.2023  » Активности в Русе за Седмицата на мобилността
  В Европейския ден без автомобили - 22 септември, безплатно в превозните средства на Общински транспорт ще пътува по 1 придружител на дете до 10-годишна възраст, притежаващо карта за пътуване в градския транспорт. Това е една от множеството инициативи, посветени  на Европейската седмица на мобилността.


  На 22 септември /петък/ от 9 до 17 ч. Община Русе ще затвори за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“, като там ще бъде разположена измерваща чистотата на въздуха станция.

  На този ден Сдружение „Вело-Русе“ ще демонстрира и движение по контра-флоу/насрещни велосипедни алеи/ в затворения участък.

  На 20 септември /сряда/ от 16  до 18 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития като част от кампанията.
  Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“.Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

  Ще има викторина с въпроси, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. Фондация „СпоДари“ ще проведе обучение под формата на игра за децата.

  На алея „Перистери“ ще бъде разположен и щанд на „Тумба сълюшънс“. Участниците ще могат да се регистрират в разработеното от тях мобилно приложение WeRide.

  Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята за него произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

  Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »