Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.05.2023  » Европейските заглавия са акцент в Golden Femi Film Festival

  За второто издание на Golden Femi Film Festival са изпратени около три хиляди филма от 125 държави, като най-многобройни са европейските заглавия, съобщиха на БТА от екипа на фестивала.

  По около сто заглавия са изпратили Франция, Испания, Испания, Дания, Италия, Великобритания, Полша, Германия.

  С 225 филма участва Иран, с 220 – Индия, САЩ – 164, Турция – 95, Бразилия – 93. С десетки продукции участват държави като Мексико, Аржентина, Канада, Китай, Гърция, Украйна, Португалия, Коста Рика.

  „Взехме решение да излъчваме филмово съдържание до края на годината, като групираме номинираните и наградени филми по държавите, от които са ни изпратени в рамките на Golden Femi Film Festival, за да представим това огромно аудиовизуално съдържание, изпратено от продуценти и режисьори от целия свят към България“, каза пред БТА художественият директор на фестивала - режисьорката Ефемия Фард.

  През септември ще продължим излъчването на наградени филми в НДК, а от август филмовото съдържание на фестивала ще бъде излъчено в Несебър. Вторият български град, в който ще се излъчва фестивалната програма тази година, е Пловдив – през септември 2023.

  Както писа БТА, отличените заглавия ще имат прожекции в кино „Люмиер“, а официалната церемония по награждаването е в „София хотел Балкан“ на 10 юни.  „Специалният фокус на фестивала е с насоченост към жените, създаващи кино, а каузата, зад която Golden Femi Film Festival е срещу домашното насилие над жените и децата. Каузата ще сплоти световната филмова мисъл и във втората мисия на фестивала, а именно - опазването на околната среда", казва още Фард.

  „Култовият филм „Звяр в сърцето“ (2005), който е италианското предложение за наградите „Оскар“, е едно от заглавията във фестивалната програма“, посочи Фард. Режисьор е Кристина Коменчини, в ролите са Джована Медзоджорно, Алесио Бони, Анджела Финокиаро.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »