Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.03.2023  » Николай Бузов със самостоятелна изложба в Доходното
  Неподражаемият русенски художник Николай Бузов откри поредната си самостоятелна изложба. Експозицията, която е под надслов „Темпо“, бе официално представена късно снощи във фоайето на Доходното здание в Русе, като съпътстваща част от програмата на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“.


  В нея са включени повече от 20 картини нефигурална живопис. На събитието присъства и заместник областният управител Детелина Ачева, която сподели, че нарисуваното от Бузов остава в съзнанието на всеки от нас със своята обогатяваща и извисяваща сила. Събитието бе открито от артистичния директор на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, която отбеляза, че фестивалът се е превърнал в една широка панорама на изкуствата в Русе.


  Представените картини в експозицията на Николай Бузов представляват съвременно постмодернистично изкуство. „Картините ми в настоящата изложба „Темпо“ са своеобразно продължение на пластичните, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие.  Много важни за моето развитие през това време са поредица самостоятелни изложби и проекти състояли се във внимателно подбрани галерии – „Левитация“ в „Сезони“, просто „Живопис“ в „Арт36“,  „Хаос“ и „Геометрия“ в  INTRO Gallery,  „Дистанция“ в Русенската художествена галерия,  „Калейдоскоп“ в „Сердика“, „Космогония“ във „Видима“ и  „Кръговрат“ в  салоните на Съюза на българските художници на улица „Шипка“ 6  в София.

  През този – бих го нарекъл по съзерцателен период  обръщам изключително внимание на начина, по който осъществявам жестовете си на художник – отривисти и мощни, но и точно премислени, изненадващи и дори стъписващи неизкушеният зрител платна. Насочвам погледа си  нагоре, но и навътре за да открия за себе си и пресъздам за другите илюзорни но и съвсем истински душевни пространства. Работя и се боря с материални неща – бои, четки, платна за да предам чрез работата си съвсем нематериални, а духовни състояния. Оставям лични знаци по пътя. Моят път в изкуството“, коментира Бузов при откриването на изложбата и припомни мисълта на Пикасо, че „изкуството не е направено, за да украсява апартаменти“. Според него фестивалът „Мартенски музикални дни“ е истински храм на изкуството и музиката.

  От своя страна Диана Драганова-Щир, която е изкуствовед в Националната художествена галерия, посочва, че картините на Бузов пресъздават света със завладяващото усещане за навлизане в нова неизследвана реалност, пространство и време, а настоящата изложба въвлича в непрекъснатия процес на движение, изживяване и връщане към началото, трансформация, в която спиралата на времето ни повежда към илюзията на откривателството. Според Щир Бузов създава едно истинско и цялостно емоционално и духовно изживяване.

  Изложбата ще може да бъде разгледана до 4-и април.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »