Понеделник, 15 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.03.2023  » Общината дарява средства за паметник на Левски в Тараклия

  Община Русе ще подкрепи изграждането на паметник на Васил Левски в град Тараклия, Молдова. Решението бе взето на редовната сесия вчера. Сумата, която ще бъде отделена от общинския бюджет за българската общност там, бе увеличена от 5000 на 10 000 лв. по предложение на общинския съветник Йорданка Даневска.

  „Нашият град носи отговорност към своите побратими на север, защото явно държавата не е била толкова активна в своята помощ към тях“, обърна се кметът Пенчо Милков към присъстващите и още веднъж призова при желание и възможност русенци също да се включат с дарения за родолюбивата кауза.

  Той отбеляза, че Община Русе е направила първите стъпки за приобщаване на българите от Тараклия към местните инициативи, като отправя специална покана за включването им в тазгодишното 53-то издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“. Музикалният форум се провежда в Парка на младежта и в него се включват любители на автентичната българска музика от цяла България. По думите на кмета бесарабската общност в Молдова високо ще оцени събитието, като участниците ще се почувстват като у дома си, въпреки разстоянието, делящо двете държави.  

  По случай Деня на независимостта на България 22 септември в град Тараклия ще бъде открит Младежки мултикултурен център „Васил Левски“. Желанието на българската бесарабска общност в района е да се изгради и паметник на Апостола в града, отбелязващ 150-ата годишнина от смъртта на националния герой. Сумата, необходима за изграждането на паметника, е 75 хиляди лв., като до момента са събрани 28 хиляди.
         
  Изграждането на монумента е съвместна инициатива с Асоциацията на българите по света, община Варна и с помощта на доброволни дарения от други народи.

  Община Русе отправя апел към своите граждани, които желаят да подкрепят българската бесарабска общност в район Тараклия за изграждането на паметник на Васил Левски, да го направят тук:
         
  Банкова сметка на Община Русе за дарения
   
  банка :            ИНВЕСТБАНК АД ,  ФЦ РУСЕ
  банков код:    IORTBGSF
  сметка:           BG 96 IORT 73798400080000
  Задължително се изписва и кодът за вид плащане:
  -  за дарения от страната: 445100
  -  за дарения от чужбина:  445200
   В основанието на платежното нареждане задължително се отбелязва целта на дарението.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »