Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.01.2023  » МАРИАНА КРУМОВА – Актриса на острия интелектуален рисунък

  Мариана Крумова в началото на творческия си път

  Мариана Крумова е българска актриса, добила признание не само с многобройните си  актьорски изяви в българския театър, но и с участията си в киното ни. Тя е ярка като присъствие. Ако трябва да обобщя в едно изречение внушението на нейната игра, то е майсторството й да придаде аристократичен, изтънчен и интелектуално-извисен рисунък  на своите образи. Дори, когато е пресъздавала битови български героини, в тях  е имало аристократичност, лъхаща от сатиричното и гротесково начало в тяхната разработка. Именно в този изявен интелектуализъм се крие и трагичните нотки в нейните героини. Най-ярък пример в това отношение е нейната Медея  от спектакъла „Медея“ по Еврипид на сцената на Русенския драматичен театър , в режисурата на Петър Денчев.

  Мариана Крумова /Медея в „Медея” по Еврипид, Жан Ануи, Теодор Драйер, реж.  Петър Денчев, ДТ-Русе, 2012

  На 27 януари актрисата Мариана Крумова навършва юбилейна възраст. Един празник, който сигурно ще я накара да огледа изминалия творчески път и да й припомни звездни мигове.

  Тя започва актьорската си кариера в началото на 80-те години в театрите на Хасково, Димитровград, Сливен. Още в началото се среща с талантливите български режисьори Иван Добчев, Галин Стоев, Явор Гърдев, които й поверяват отговорни роли в своите спектакли. Тя е млада и те са млади. От тази симбиоза се получават дръзки и новаторски постановки – Албена от „Албена“ на Й. Йовков, Слугинята от „Госпожица Юлия“ от Стриндберг, Гертруда от „Хамлет“ на Шекспир, Мадам от „Слугините“ на Ж. Жьоне и други.

  За киното я открива режисьорът Георги Дюлгеров, който й поверява ролята на момичето, което открадва бригадирското знаме във филма „Авантаж“. След това се зареждат участия, които ще я направят известна актриса – „Любовното лято на един льохман“, „Иван и Александра – 1952“, „19 метра вятър“, „Юдино желязо“, „Граница“ и др. Ангажиментите й в киното продължават и досега.

  Мариана Крумова в „ Бяло върху бяло” от Майя Праматарова, реж. Венцислав Асенов, ДТ-Русе, 2015

  През 1994 г. тя се включва в състава на Русенският драматичен театър – театърът на родния й град. Тук се разкрива силата на нейния талант в редица главни и отговорни роли. Именно в тях добива яркост и сила този изявен интелектуален рисунък,  съчетаващ аристократично поведение, изтънченост и трагика на мисълта. Освен спомената Медея, бих добавил и леля Дара от „Лека пиеса“ на Н. Ромчевич, Леда Фриш от „Комедия на суетата“ на Е. Канети, Гонерил от „Крал Лир“ на Шекспир, Мери от „Паметта на водата“ от Ш. Стивънсън, Злата от „Криворазбраната цивилизация“ на Д. Войников и др.


  Своята юбилейна годишнина актрисата Мариана Крумова посреща със солидно натрупан творчески актив, който й отрежда представително място в двете изкуства. В  преддверието на едно достолепие й пожелаваме да продължава да гори в изявите си на сцената и екрана.

  КРУМ ГЕРГИЦОВ
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »