Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.01.2023  » Правят Генерален план за движението в Русе
  На работна среща с представители на изпълнителя, на когото беше възложено да разработи Генерален план за организацията на движението /ГПОД/ за територията на Община Русе, бяха обсъдени предварителните варианти на схемните проектни решения.
     

  На срещата присъстваха кметът Пенчо Милков, заместник-кметовете Магдалина Илиева и Димитър Недев, главният архитект на Община Русе арх. Иван Ениманев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, представители на сектор „Пътна полиция“, председателят на Комисия по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението Йовчо Смилов и представители на неправителствени организации.
     
  ГПОД определя условията и реда за организиране на движението по цялата улична мрежа. Целта му е да служи като инструмент на общинската администрация за взимането на ефективни и оптимални решения относно градската мобилност и инфраструктура – режими на движение, паркиране, масов градски обществен транспорт, пешеходна достъпност, безопасност и др.
     
  Разработването на Генерален план преминава през три отделни етапа на работа. Първият е анализ на съществуващото положение, свързан с описание на съществуващата улична мрежа - класификация, конфигурация, параметри, връзки с републикански и общински пътища и настилки и др. Вторият включва изработването на предварителен, а третият – на окончателен проект.
     
  Според Плана изискванията за организация на движението ще се постигнат чрез разделяне на транспортните и пешеходните потоци по вид, място и време и канализиране на движението по предназначение и цели чрез пътеуказателна сигнализация. Регламентиране на транспортния и пешеходния достъп до притегателните обекти, обслужвани от пътищата, отворени за обществено ползване, осигуряването на оптимални режими за паркиране на пътните превозни средства и ефективен контрол върху движението и паркирането са другите важни изисквания, които трябва да бъдат приложени.
     
  С организирането на движението по улиците и пътищата на територията на Русе се предвижда да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижване на участниците в пътното движение. Намаляване на задръжките на автомобилите по кръстовищата на първостепенната улична мрежа на града, безопасността и опазване живота и здравето на децата около училищата, детските градини, спортните и детските площадки и определяне на зони за платено паркиране в районите с повишен риск от задръствания са също сред основните цели на Плана.
     
  Направените на днешната среща предложения ще бъдат анализирани от Община Русе, като проектният вариант ще бъде върнат на изпълнителя и впоследствие подложен на обществено обсъждане. Следващата стъпка предвижда съгласуваният с гражданите вариант да се анализира от Общинския експертен съвет по устройство на територията. След като бъде финализирано нанасянето на всички забележки и корекции по предварителния проект на ГПОД, предложенията ще бъдат върнати на изпълнителя, който от своя страна ще изработи неговия окончателен вариант.
     
  За Община Русе Генерален план за организация на движението последно е бил изготвян преди повече от 30 години.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »