Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.01.2023  » Поетично-визуалният спектакъл Сонетът с премиера в Русе
  Кукленият театър в Русе ще представи премиерно поетично-визуалния спектакъл "Сонетът". Той е вдъхновен от сонетната форма и нейното значение днес, каза за БТА Диана Досева, която заедно с Елица Йовчева са режисьори на спектакъла.  "Сонетът" повдига темите за ролята на личното творчество и любовта в живота на съвременния човек, за непреходността на изкуството и възможността да изразяваме себе си чрез него.


  "За мен спектакълът е творческа провокация към младата аудитория. Идеята е от една страна да разшири тяхна познавателна сфера по отношение на сонетната форма. И второ - да провокира фантазията и асоциативното мислене, да стимулира интерес към личното творчество. Най-хубавото за всеки зрител е спектакълът за него да започне след спектакъла - да си отнесе нещо със себе си, което той е открил в представлението", обясни Досева.

  В спектакъла освен сонети и цитати от сонети на класически автори - Иван Вазов, Христо Смирненски, Николай Лилиев, Шекспир, Димитър Пантелеев, Петър Велчев, има и много творби, написани от артистите. Сред авторите е и актьорът Димитър Пишев.


  "За първи път пиша сонети. Не е толкова трудно да се пише в тази форма, когато човек има вдъхновение. Сонетите, които съм написал, са лични. В тях показвам частици от себе си, различни страни и мои проявления. Надявам се по някакъв начин и публиката да припознае нещо, защото смятам, че хората имаме доста близки черти и преживявания", каза Пишев.

  В спектакъла участват и актьорите Ивета Маринова, Мартин Пашов, Радинела Тотева, Светлина Станчева.

  Сценографията и костюмите са дело на Георги и Таня Пасеви.

  Премиерата на спектакъла в Русе ще се състои на 28 януари тази година. Два дни по-късно - на 30 ноември т. г., "Сонетът" ще бъде представен и в София.

  Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »