Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.01.2023  » Китайската нова година бе посрещната и в Русе
  С богата културна програма в „Канев център“ на Русенския университет бе посрещната Китайската Нова година, която е известна и като Лунната Нова година или Пролетния фестивал. Тази година празникът започна на 22 януари, като по традиция празненствата ще продължат цяла седмица. По китайското летоброене настъпва 4721 година, а по зодиакален знак 2023-а е Годината на Водния заек. Според вярванията годината на Водния заек е година на размисъла.


  Поздравления към организаторите на интересното и пъстро събитие бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев, а сред гостите на събитието бе заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. „Поздравявам ви за начина, по който представяте една по-далечна за нас култура. Продължавайте да допринасяте за културното развитие на региона“, се казва в написаното от Станев към директора на СУ „Васил Левски“ Мария Тодорова, педагогическия екип и учениците.


  Понастоящем в училището се обучават близо 1500 ученици, като в общо 16 паралелки от 1 до 12 клас се преподава китайски език. Данните на ръководството на училището сочат, че интересът към изучаването на китайски нараства непрекъснато. Към момента учителите по китайски в училището са трима, като дейността им се подпомага от две доброволки от Китай.


  На събитието бяха и представители на академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновския „Св. св. Кирил и Методий“, както и директорът на Института доц. Искра Мандова. Тя посочи, че ежегодно училището има право на финансиране за закупуване на книги в размер на приблизително 15 000 юана. Сумата се равнява на около 4000 лева.


  Интересен факт е, че според данните от последното преброяване в страната общо 9 души от област Русе се самоопределят като китайци.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »