Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.01.2023  » 43 300 лева са необходими за ремонт на шест военни паметника
  Четири общини от област Русе поискаха финансова подкрепа от държавата в размер на близо 43 300 лева за ремонт на шест военни паметника. Преди няколко месеца от служебния кабинет бяха отпуснати близо 20 000 лева за ремонт на седем военни паметника в пет общини от областта.


  Най-много финансови средства бяха поискани от страна на Община Иваново. Идеята е с около 13 600 лева да бъдат възстановени плочите с надписите от  Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 година в село Щръклево. Имената, които трябва да бъдат наново изписани, са над 100. Малко над 12 000 лева поискаха и от Община Русе. Те се борят за рехабилитацията на два паметника. Единият се намира в двора на църквата „Свети Архангел Михаил“ в русенския квартал Долапите. Става дума за Паметника на загиналите войници в Балканската и Първата световна война.

  Другият паметник е свързан отново с подвига на храбрите русенци в двете войни, но той се намира в село Басарбово. За първия ще бъдат необходими около 2100 лева, а за втория малко над 9800 лева. И при двата монумента се предвижда почистване с водоструй и препарати със специална дюза за реставрация, обработване с химични средства на неподдаващите на миене участъци, извличане на соли чрез неутрализация на засегнатите участъци, повърхностно укрепване на повредени и отчупени участъци и ретуш, както и дълготрайна защита на повърхността чрез консервация и хидрофобизация.

  По предварителни сметки близо 8900 лева ще са необходими за ремонта на два паметника на територията на община Борово. Става дума за тези, свързани с Балканската, Първата и Втората световни войни в селата Екзарх Йосиф и Горно Абланово. И на двете места ще се наложи облицоване с врачански камък, както и монтаж на нови гранитни плочи. Колкото до община Ценово, там е предвидена рехабилитация на един паметник. Паметникът на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от село Караманово се очаква да бъде напълно ремонтиран за малко над 8700 лева.

  Освен почистване, импрегниране, реставриране, консервиране и химическа обработка срещу плесени на съществуващите снимки и други елементи, ще бъде направен ремонт и на целия фундамент на паметника.

  Предложенията ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, като там от междуведомствена комисия ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. С решение на Министерски съвет от 6-и октомври миналата година бе създаден Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни /1912-1913 г./ съответно през 2022-а и 2023-а. Той е под председателството на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Един от основните акценти при отбелязването на годишнината е поставен върху ремонта и възстановяването на военни паметници на загиналите и участниците в Балканските войни.  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »