Събота, 28 Януари 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.01.2023  » Ремонтът на моста на Колю Фичето край Бяла започна
  Началото на консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край град Бяла, област Русе, вече започна. Дейностите се извършват по европроект, съобщи за БТА кметът на града Димитър Славов.


  Мостът на Колю Фичето е символ на град Бяла. Съоръжението е изградено преди повече от 150 години от майстор Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 година. Построен е по заповед на Мидхат паша.


  Мостът е с дължина 276 метра и е широк девет метра. Неговите 14 свода с отвор 12 метра са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста са унищожени. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

  Обектът е паметник на културата от национално значение.

  Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.

  Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на двуетажна сграда и подобряване на прилежащата инфраструктура и достъпа до съоръжението.


  Двуетажната сграда ще бъде с модерен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване "Машина на времето", магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу.

  Славов обясни, че музеят ще представя историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин. Чрез "Машината на времето" посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста.

  Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.01.2023 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  27 януари - 2 февруари

  всички интервюта  »