Петък, 23 Февруари 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2022  » 30 години Кинезитерапия в Русенския университет

  30 години от създаването на специалност „Кинезитерапия“ честваха тържествено в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Ректорът на университета – акад. Христо Белоев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че специалността е с голямо обществено значение. Деканът  на факултета –проф. Никола Събев приветства гостите, представи специалността и нейния авторитет пред аудиторията и ръководи събитието по честването на празника. Последваха приветствия от официалните лица, като първа поздрави гостите Магдалина Илиева– заместник-кмет на Община Русе. Инж. Иван Иванов - изпълнителен директор на УМБАЛ КАНЕВ АД и Алисе Муртезова – административен директор на лечебни заведения „МЕДИКА“, които са и дългогодишни партньори на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, също отправиха своите благопожелания към присъстващите. Изказвания направиха и редица други гости на тържеството.

  Бяха получени множество поздравителни адреси от образователни и държавни институции и неправителствени организации. За принос към развитието на специалност „Кинезитерапия“ , деканът на факултета – проф. Никола Събев връчи специални отличия, като пръв бе награден акад. Белоев.


  За рождена дата на специалност „Кинезитерапия“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ се приема 23 юни 1992 г. Обучението започва през учебната 1992/93 г., когато биват приети първите студенти. Днес Русенският университет има натрупан 30-годишен опит в обучението по „Кинезитерапия“. През периода от разкриването на специалността до днес са се дипломирали над 1200 бакалаври и над 700 магистри от 25 випуска. Студентите завършват с много добра успеваемост и намират адекватна професионална реализация у нас и в чужбина.

  Възпитаниците на специалността днес са университетски преподаватели, мениджъри и представители във водещи фармацевтични компании, собственици и управители на рехабилитационни, уелнес и фитнес центрове. Кинезитерапевти, завършили Русенския университет, работят по специалността си в редица лечебни и социални заведения, в спортни клубове и комплекси, национални отбори в различни области на спорта и други. структури на здравеопазването и спорта предлагащи дейности свързани с профилактика и рехабилитация. Много от възпитаниците на специалността получават професионално признание и реализация извън страната.
  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »