Събота, 28 Януари 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.12.2022  » Киносалонът в библиотеката се превръща в зала за изкуство
  Кино-камерният театър в РБ „Любен Каравелов“ културния институт, който повече от 30 години не се използва по предназначение и се руши, ще бъде ремонтиран и оборудван и ще се превърне в модерна многофункционална зала. Това ще се случи по проект „Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“.


  Средствата са по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с приоритетна ос „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1. „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по програмата е  на стойност 397,269, 97 EUR  или 776 992,53 лв.

  Обновената зала ще предоставя отлични условия за промотиране на културното наследство и иновативните форми в областта на изкуството и културата. В рамките на проекта ще бъде поставен акцент върху аудио-визуалното наследство в областта на анимационното кино чрез реализиране на първия за Русе Фестивал на анимационното кино „Накъде ме водят мечтите“. Инициативата е уникална и единствена в Североизточна България.


  Проектът бе представен от Елена Минкова – ръководител, Деана Димова – председател на Сдружение „Център Динамика“, Теодора Евтимова – директор на русенската библиотека, а онлайн се включи Надежда Славова – председател на Сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори – Пройко Пройков“.

  Фестивалът ще е с продължителност от 7 дни и ще съчетава образователни инициативи и прожекции. Първите 5 дни от фестивала ще включват промотиране на пълнометражни и късометражни анимационни филми. Българското аудио-визуално наследство и историята на българската анимационна школа ще се презентират чрез информация и прожекция на филми на класици в този жанр. Тенденциите в развитието на българското анимационно изкуство ще се представят чрез творби на български автори, носители на престижни награди от международни фестивали. Третият ден от фестивала ще се посвети на световното анимационно кино, като се промотират филми на автори от държави като Русия, Германия, Мексико, Норвегия и други, в които са използвани нетрадиционни и иновативни техники. По време на фестивала ще се обърне поглед и към световния проблем за опазването на околната среда чрез прожектирането на филми, показващи позицията по темата на творци в анимационния жанр.
  Дейността предвижда още реализиране на иновативна практика за популяризиране на процеса на създаване на анимационен филм сред деца чрез две творчески работилници. По време на инициативите доказани експерти от Сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори – Пройко Пройков“, които са партньори по проекта, ще предоставят по забавен и достъпен начин знания за спецификата на този вид изкуство и стимулират креативността на участниците като ги провокират сами да представят свои проекти.

  По инициатива на Сдружение „Център Динамика“  там ще се проведат ателие за театър и фото ателие, които ще дадат простор за изява на млади таланти. В социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция“ – Русе  ще се създаде Театрално ателие „Искам да бъда звезда“. То ще обхваща всички ползватели на социалната услуга (25 бр.), в предучилищна и училищна възраст, разделени в две групи. Под ръководството на двама експерти психолози децата със социални образователни потребности ще се включват в 8 обучения, които включват обучителните модули: „Пресъздаване на приказки и басни“, „Пресъздаване на театрална роля“, „Изработване на декори за театрално представление“, „Подбор на костюми за театрално представление“. В обновената зала на библиотеката децата и техните ментори ще представят  две театрални представления.

  Фотографско ателие „Чудният свят през обектива“  ще отвори врати в ревитализираната многофункционална зала на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. В него ще участват 15 деца с интереси в тази област, разделени в две групи. Участниците в ателието ще се запознаят по подходящ за възрастта начин с фотографските жанрове, възможностите за композиране на кадъра и правилно използване на светлината, обработка на изображенията и художествени ефекти. Без значение дали искат да се развиват като фотографи, или фотографията им е само хоби, учениците ще станат по-креативни и организирани. Децата ще се учат да опознават себе си и околния свят с помощта на изкуството, да обогатяват светоусещането си, да откриват различни гледни точки. Участниците ще представят своите творби в изложба.

  Друг важен етап от проекта е подготовката на пет годишен План за културно предприемачество с визия за развитие на обновените обекти, привличане на аудитория и генериране на допълнителни приходи от културни продукти.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.01.2023 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  27 януари - 2 февруари

  всички интервюта  »