Събота, 3 Декември 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.10.2022  » Втори литературен фестивал Писмените съкровища на Долен Дунав

  От 11 до 14 октомври 2022 г. ще се проведе Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

  Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.

  Фестивалът ще започне на 11 октомври в 18:00 ч. с вернисажа „Светът е сума от събития“ - поетична фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт - София. В Галерия „Библиотека“ изложбата среща стихове и фотография, за да може публиката да оцени лекотата на взаимодействието между поетичните и фотографските фигури.

  В програмата са включени две творчески срещи. На 12 октомври в 17:30 ч. в зала „Заседателна“ е творческата вечер на обичания поет, сценарист и драматург Стефан Цанев с водещ журналиста Пламен Калинов. А на 14 октомври в 16:00 ч. в Библиотечко малките русенски читатели могат да се докоснат до таланта на младата и много креативна детска писателка Петя Кокудева.

  Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври от 14:30 ч. в зала „Заседателна“ Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия ще представи възможностите на социалната медия Panodyssey, която дава шанс на професионалните и непрофесионалните писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други автори да публикуват творбите си и да печелят от тях. Предвидени са и консултации за регистрация в платформата.

  В рамките на Втория литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира три творчески работилници, които ще се проведат на 13 и 14 октомври от 15:00 до 18:00 ч.:

  Работилницата за творческо писане за ученици в Кръгла Синя зала, II ет. е с ръководител Дияна Боева – преподавател по български и литература в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич.

  Работилницата за превод на литературен текст от английски на български език в Читалня (синя) І етаж ще води доц. д-р Христо Боев - преподавател по американска и английска литература в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Той ще въведе участниците в тънкостите на превода от английски на български.

  А в работилницата за изработване на литературен маршрут в Русе, която ще се проведе в сектор „Изкуство“ І етаж, ръководител е Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX в.“ при Регионален исторически музей в Русе.

  И трите ателиета са с предварително записване на fld@libruse.bg.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »