Петък, 7 Октомври 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.09.2022  » Международен ден на лешояда + ПРОГРАМА
  На 23 септември от 17.00 часа в Лапидариумa на Регионален исторически музей – Русе ще се проведе Международен ден на лешояда в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Събитието е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“ и проект „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ по Програма „Култура“ на Община Русе, направление „Творчески проекти в областта на изкуствата и културата“.
  Ще се организират ателиета за деца за изработка на маска с образа на египетски лешояд, макет на египетски лешояд, снимка с лешояда, интерактивни предизвикателства – „Лешоядобол“, „Одисеята на египетския лешояд“, пъзели, игри за храната на лешоядите. Ще бъде представено и помагало „МИГРАЦИЯТА – ВЕЛИКОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ. ДНЕВНИ ГРАБЛИВИ ПТИЦИ – ЛЕШОЯДИ И СЪЩИНСКИ ХИЩНИЦИ“. Лешоядите са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.

  В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес за възстанояване на брадатия лешояд работят няколко неправителствени организации.

  Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.  Основните заплахи за него са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд: от Балканите, през Близкия изток, до Африка.

  ПРОГРАМА
  17.00 - 19.30 ч. – Работилница за изработване на маска с образ на египетски лешояд
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  17.00 – 19.30 ч. – Ателие за изработване на макети на египетски лешояд
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  17.30 - 18.30 ч. – Образователна игра „Одисеята на египетския лешояд“
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  17.00 - 19.30 ч. – Да си сглобим лешояд
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  17.00 – 18.30 ч. – Лешоядобол – интерактивна игра
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  17.00 – 18.30 ч. – Да нахраним лешояд – игра за храната на лешоядите
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  18.45 – 19:30 ч. – Презентация и представяне на помагало „МИГРАЦИЯТА – ВЕЛИКОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ. ДНЕВНИ ГРАБЛИВИ ПТИЦИ – ЛЕШОЯДИ И СЪЩИНСКИ ХИЩНИЦИ“.
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  19:30 – 20:00 ч. – Викторина „КАКВО НАУЧИХМЕ ДНЕС“.
  Място: Лапидариум, Исторически музей

  Партньори: Основно училище „Олимпи Панов“ – Русе, Българско дружество за защита на птиците, Сдружение „Приятели на музея“ – Русе, Община Русе.
  Събитието е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“ и проект „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ по Програма „Култура“ на Община Русе, направление „Творчески проекти в областта на изкуствата и културата“.

  Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите се организират в рамките на проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874), който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС и Фондация „Левентис“. Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за вида в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

  При лошо време Международният ден на лешояда ще се проведе в сградата на Исторически музей, пл. Батенберг 3.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    29.09.2022 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 септември - 6 октомври

  всички интервюта  »