Неделя, 1 Октомври 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.09.2022  » И днес продължава пробното машинно гласуване
  Още един ден ще продължи пробното машинно гласуване из населените места в Русенско. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова. За сега то преминава при засилен интерес и без особени затруднения. Към момента около 500 души от осемте общини в региона са изявили желание да се запознаят отблизо с възможността за машинен вот преди изборите за народни представители на 2-и октомври.  Днес предстои да бъдат посетени част от населените места от Ветовско, като същевременно пред Пленарна зала на Община Русе остават две машини. От началото на другата седмица до 29-и септември включително такава възможност ще бъде предоставена в РИК. За по-голямата част от младите хора гласуването се оказва нетрудна задача.

  От повече обяснения се нуждаят по-възрастните хора в пенсионна възраст, тъй като те много по-рядко използват електронни устройства. Сред най-често срещаните проблеми обаче се оказва неправилното поставяне на смарт картата в четеца на електронните устройства.

  От РИК предупреждават, че картата трябва да се постави в машината със златния чип нагоре. Тя трябва да бъде натисната почти до средата, докато се усети леко щракване. Така машината ще бъде активирана за гласуване. На екрана следва да се появи надпис „Моля, изчакайте“, което означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина, която изглежда по абсолютния същия начин като хартиената.

  Съветите на специалистите са тя да бъде разгледана спокойно и ако номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото съответното лице иска да даде гласа си не е на първа страница, то да се натисне бутона „следваща стр.“ в долната част, което ще позволи отваряне на втората страница. Изборът трябва да бъде извършен чрез лек натиск с пръст върху екрана.

  Направеният избор ще бъде маркиран с „X” и ще стане по-тъмен от останалите. По същия начин стоят нещата и при отбелязването на преференция, като там номерата започват от 101. След направения избор е необходимо да се натисне бутона „преглед“ в долния край на екрана.

  Това ще даде възможност да се видят номера на партията или коалицията, както и имената на кандидата при гласуване с преференция. Ако всичко е наред се избира бутона „гласуване“, за да се приключи даването на гласа. В случай, че гласоподавателят установи, че не е отбелязал правилно избора си или иска да промени вота си, ще трябва да избере бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана.

  Тази опция ще върне лицето в първа страница от бюлетината. Отново ще е нужно да се извърши преглед и да се избере бутна „гласуване“. След това машината ще разпечата разписка с вота на избирателя. Тя също трябва да бъде проверена от лицето, упражняващо правото си на глас и съответно да бъде сгъната с теста навътре.

  Гласоподавателят следва да извади картата и да я върне на член на секционната избирателна комисия. Колкото до разписката от устройството тя трябва да бъде пусната в урната, а след това гласоподавателят да се подпише в избирателния списък, че е гласувал и да си вземе личната карта, която е оставил на секционната комисия при вземането на смарт картата.

  Областният управител Анатоли Станев уверява, че са предприети всички мерки за недопускане на манипулации, свързани с предстоящите избори.  

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »