Петък, 19 Август 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.06.2022  » Разделят Русе на шест района с отговорници за проблеми


  На среща с представители на Община Русе гражданите обсъдиха възможностите за проследяване дейността на местната администрация и повишаване на гражданското участие в местното самоуправление. Събитието се проведе по инициатива на местната власт в сътрудничество с представители Международният републикански институт (IRI) и в него взеха участие взеха зам.-кметът Златомира Стефанова, секретарят на Община Русе Димитър Генков, граждани и представители на медиите.

  В началото на обсъждането бе представена кратка част от финалния доклад на IRI от проучването на общественото мнение с фокус прозрачност и отчетност на общинските власти. В него бяха засегнати и гражданското участие с цел превенция и противодействие на корупцията, както и възможностите за сближаване на гражданите с местната власт.

  Обратната връзка при подаване на сигнали и жалби към Общината бе тема на част от последващите дискусии, като беше отчетено, че е възможно да бъде подобрена системата за проследяване на дейността на различните отдели в местната администрация. Беше посочено, че по отношение на сигналите в социалните мрежи общините в страната проявяват избирателност, докато официалните канали предполагат проследимост, входящи номера на сигналите и възможност за търсене на отговорност на служители, в случаите, в които подхождат непрофесионално към запитванията на граждани.

  В хода на обсъждането беше предложено да бъдат осъществени информационни кампании кои са официалните канали на Общината, чрез които местната администрация комуникира с обществеността, както и образователни кампании в учебните заведения, на които да бъдат представени нагледно кои са общинските и държавните институции и техните функции.

  Интерес сред присъстващите предизвика и новината за назначаването на отговорници за обособените шест района на Русе. Те ще отговарят за кварталите в тези райони, като ще приемат сигнали от гражданите за проблеми и неуредици и ще координират тяхното разрешаване с общинските предприятия. Обсъдена беше и възможността да бъдат създадени фейсбук страници на шестте района, в които гражданите ще могат да подават своите сигнали. Очаква се през месец юли районирането на Русе да бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »