Събота, 21 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.05.2022  » Огнян Златев: Общото бъдеще е на всички нас и близките ни народи!


  „Считам се за нетипичния бюрократ от Брюксел, просто защото по стечение на обстоятелствата последните 11 години се занимавам с това, но преди съм работил най-различни други работи“. С това признание започна своето представяне Огнян Златев, представител на Европейската комисия, ръководител на представителството на ЕК в Хърватска сега, а преди - на представителството на ЕК в България.

  Той бе гост на граждански диалог „Бъдещето на Европа: Дунав - срещу течението. А къде е Украйна?“, който се проведе в Екомузея в Русе. Организатори са EUROPE DIRECT Ruse и Сдружение Европейски пространства, с медийното партньорство на Арена Медиа. Модератор на срещата бе Цвета Ненова - журналист.

  Целта на събитието бе обмяна на актуални гледни точки и позиции по темата за бъдещето на Европа в контекста Конференцията за бъдещето на Европа и войната в Украйна, както и по време на Европейската година на младежта 2022.

  „Основната ми работа е била винаги на терен и е свързана с това да се срещаш с хора, да се опитваш да ги убедиш в някакви каузи, свързани с това, което е ценно и важно – да изграждаме общности, да си помагаме един на друг и да помагаме на хора изпаднали в беда, независимо от причините“, допълни Златев.


  „В музея се опитваме да разкажем за ситуацията по Дунав в хилядолетията преди нас. По този начин можем да погледнем в собственото си минало със съвременните, модерни средства. Това е важно за да подчертаем, че всички ние конструираме собственото си минало, рисуваме го така, изобразяваме го, разказваме го, проучваме го по този начин по който желаем да го видим“, разказа пред аудиторията проф. Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей в Русе, също гост на форума.

  „Конструираме собственото си минало, защото имаме нужда от него днес, сега. Това е важен момент, защото културното наследство не е било ценно за тези преди нас. То е ценно за нас, днес, сега, в този наш живот. От тази гледна точка, независимо, че музеите сякаш са се вторачили в миналото, те чертаят нашето бъдеще. Надяваме се то да бъде европейско“, каза проф. Ненов.

  „Когато имате възможност със вашия глас да направите нещо – го направете. Инициативата за бъдещето на Европа е с мото – „Бъдещето е във вашите ръце“, посъветва младите хора Огнян Златев. Той разказа за инициативата на Европейската комисия, която даде възможност на всеки един гражданин на съюза да изкаже своето виждане за бъдещето през специалната дигитална платформа. Заключителният доклад е представен преди дни – на 9 май.


  „Имаме окрупнени 49 предложения, така че да си направим живота по-добър за нас или за тези които идват след нас. Тези 48 предложения имат 320 стъпки какво точно трябва да се направи“, обясни Златев, като подчерта, че това са предложения само на граждани, не са участвали политици в допитването. И завърши: „Не забравяйте ценностите на Европейския съюз да работим заедно за общото бъдеще. Общото бъдеще е бъдещето на всички нас, но и на всички наши близки народи, които искат да станат част от нашата общност, като Украйна. Ние трябва да направим всичко каквото можем за да ги приобщим, защото когато сме заедно, сме силни и можем да се противопоставим“, завърши думите си Огнян Златев пред представителите на младежки групи и организации, украинци, настанени в Русе, младши посланици на Европейския парламент, активни граждани и медии.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »