Събота, 21 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2022  » Обсъдиха замърсяването на въздуха в Русе от румънска страна
  Засилване на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Румъния са обсъдили министър Борислав Сандов и румънският му колега Барна Танчок на двустранна среща, която са провели в рамките на двудневния форум на министрите на околната среда във френския град Амиен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.  Министър Сандов е отбелязал, че през февруари се навършват 30 години от подписването на Конвенцията между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и е предложил засилване на съвместната работа по общи за държавите приоритети в областта на околната среда и климата.

  По време на срещата Сандов е поставил и въпроса за замърсяването на въздуха над Русе, причинено от запалването на стърнища през есента. В отговор, министър Танчок е посочил, че в Румъния паленето на стърнища е забранено от закона, но въпреки че тази дейност е инкриминирана, тя все още продължава да се практикува. В допълнение той е уверил, че се търсят начини за прекратяването на тези незаконни действия, включително чрез проследяването им със сателит, както и чрез рестриктивни мерки към земеделските производители.

  Двамата министри са обменили предложения за съвместно сътрудничество и в други сфери на околната среда и климата, като прилагане на добри практики за предотвратяване на обезлесяването, с което Румъния се сблъсква по северния бряг на река Дунав. В посока на възстановяване на горите е и една от основните мерки, които Румъния е заложила за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

  На срещата са били обсъдени и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море и по поречието на река Дунав, включително за обявяване на защитени територии и акватории. Министър Сандов е отправил покана към румънския си колега за визита в България през втората половина на март, която министър Танчок е приел, допълват от екоминистерството.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »