Събота, 21 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2022  » Повече мъжки рожби отчитат от УМБАЛ Медика
  Екипът на УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" отбеляза Деня на родилната помощ - 21-ви януари със скромна, но традиционна церемония. Поради обстановката, гости на събитието бяха само областния управител на Област Русе Анатоли Станев и кмета на Русе Пенчо Милков. Беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръце на специалиста на смяна, имащ най-много раждания през изминалата година - д-р Джордже Стойнев.

  Акушерка, облечена в народна носия, поля вода и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ - едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си.

  324 бебета поеха първа глътка въздух в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” през отминалата 2021 година. Екипът с радост отчита, че броят на жените, които се доверят на специалистите в болницата расте с всяка изминала година. 318 майки  на възраст между 16 и 44 години са избрали „Медика” за своя на най-съкровен момент. Шест от тях са дали живот на близнаци. Отборът на мъжките рожби води над този на женските със 176 на 148. Най-едрото бебенце е родено с тегло 4730 грама, а най-малкото е тежало 1750 грама. Недоносените бебета за годината са 19. Децата се развиват добре.

  Повечето от родилките са от Русе, макар че УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области - Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. За майките и новородените се грижи екип от 7 акушер-гинеколози,  трима неонатолози и двама специализанти по посочените специалности, подкрепяни от професионализма и отдадеността на 12 акушерки и 6 медицински сестри. За да бъдат по-спокойни преди раждането бъдещите родители, се организират и Онлайн прозорци на които специалисти дават отвори за това как преминава раждането и какви трябва да бъдат първите и най-важни грижи за новороденото.

  За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера в отделенията. Пациентките получават жестове на внимание и лично отношение. В края на миналата година родителите на всички новородени бяха трогнати от жеста, който получаваха при изписването - възглавничка, под формата на облаче.

  През 2022-ра година продължава съвместната инициатива на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - „Четящо бебе“. Майките, които изберат лечебното заведение, за да родят своите рожби ще продължават да получават ваучер за 3 безплатни посещения на Академията за бебета, деца и родители "КиндиРу".
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »