Събота, 27 Ноември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2021  » В Силистра бе представен първият български хибриден кораб

  В Силистра бе представен първият български демонстрационен плавателен съд HydRUforce с хибридно задвижване на база слънчева енергия - батерия - водородна горивна клетка. Плавателният съд е създаден от научен екип на Русенския университет с участие на учени от Българската академия на науките и Техническия университет в София и в партньорство със Силистренската и Русенската община по Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита" (Е плюс), финансирана от Министерството на образованието и науката и с допълнителен финансов ресурс от Русенския университет.

  С изграждането на HydRUforce България добавя своя дял към изследванията за използване на нисковъглеродната енергия във вътрешния воден транспорт на Европа, смята проф. д-р Велизара Пенчева - ръководител на проекта.

  За корпус на плавателния съд е използван понтон със соларен покрив, изграден по проект "Чист достъп в трансграничната зона Силистра - Кълараш", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество.
  Предвидено е демонстрационният плавателен съд да превозва максимум 12 човека с екипажа при скорост на плаване 5-7 км/ч срещу течението и 12-14 км/ч - по течението.

  Плавателният съд има правоъгълна форма с дължина 10,5 м; ширина 4,5 м; височина 2,5 м; маса 3,5 т. Задвижването на плавателния съд се осигурява от два електродвигателя с максимална мощност по 10 kW и номинално напрежение 48V. Допълнително за удължаване на обхвата на плавателността са свързани две водородни горивни клетки. На покрива на плавателния съд са монтирани слънчеви панели с обща мощност 7 kW, с които да се ползва енергията на слънцето за дозареждане на батериите. Предстои узаконяване на плавателния съд и тестване в реални експлоатационни условия.

  Участниците в проекта бяха отличени с грамоти от името на ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев. Гости за представянето на новия плавателен съд бяха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител на Силистра Ели Тодорова и нейният заместник Минчо Йорданов, заместник-кметът на община Русе Димитър Недев, директорът на филиала на Русенския университет в Силистра доц. д-р Румяна Лебедова, гости от чужбина.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    26.11.2021 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  26 ноември - 12 декември

  всички интервюта  »