Събота, 27 Ноември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2021  » Община Русе бе домакин на среща за електронното здравеопазване

  Електронното здравеопазване като по-удобен и работещ начин за достъп до данните на пациентите и връзка между болничните заведения - това бе обсъдено на среща, организирана от Община Русе. В нея представители на местната администрация бяха зам.-кметът Енчо Енчев, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова и служители от отдел „Здравни дейности“. В дискусията участваха също д-р Теодора Константинова – председател на Общинската комисия по „Здравеопазване и социална политика“ и управителите на общинските лечебни заведения, УМБАЛ „Канев“ и лечебни заведения „Медика“.  Въпреки компютърните програми, с които разполага всяка болница, междуинституционалната връзка липсва, споделиха присъстващите. Макар и да има нужното желание на местно ниво, електронното здравеопазване категорично трябва да бъде приоритет на държавата, единодушни бяха те. Обменени бяха и добри практики от други държави, които успешно са въвели цялостната дигитализация в здравеопазването.

  Според представителите на здравните заведения най-голяма пречка е, че дори използвайки вътрешните електронни регистри на всяка болница, накрая от тях винаги се изисква да принтират на хартия и положат подписа си на ръка. Медиците се обединиха около идеята, че всички заедно трябва отново да сезират държавните здравни органи, които да се активизират в решаването на важния въпрос.

  Идеята за електронна здравна система е всеки пациент да има собствена електронна здравна карта, съдържаща информация за пълното му здравно досие. С нея той ще може да се лекува при специалист или да получи лекарства от електронна рецепта без да използва хартиени документи, удостоверяващи преглед. Освен това дигитализирането на здравната информация ще позволи много по-ефективно управление на ресурсите на системата и ще ограничи злоупотребите.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    26.11.2021 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  26 ноември - 12 декември

  всички интервюта  »