Събота, 27 Ноември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2021  » Операта представя балета Дон Кихот в Доходното здание

  След почти тригодишно отсъствие от русенска сцена , ценителите на балетното изкуство ще могат да се насладят в петък, 26 ноември, от 19 часа, в Доходното здание на балета на Лудвиг Минкус за рицаря Дон Кихот по едноименния роман.Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 година.


  В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява основа на сюжета. В балета „Дон Кихот“ обаче той е второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава върху любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

  В ролята на Дон Кихот на сцената на Доходното здание ще се превъплъти младият италианец Давиде Диодато, завършил Виенското балетно училище, ярък и артистичен, който въпреки младата си възраст, успява изключително достоверно да пресъздаде образа на знаменития идалго.

  Дългогодишният солист на балетната трупа на Държавна опера – Русе Антон Иванов ще бъде верният оръженосец на романтичния рицар. Като Санчо Панса той е танцувал не веднъж на русенска сцена, затова тази роля е като втора кожа за талантливия русенски балетист, в която той всеки следващ път добавя нещо ново от себе си.

  Чувствената и емоционална Станислава Караджова - Пенчева ще изиграе ключовата роля на дъщерята на кръчмаря Лоренцо – Китри, която Дон Кихот, прочел много рицарски романи, вижда във въображението си като Дулсинея.

  Японският балетист Масаки Такада, вече четвърти сезон част от екипа на русенската балетна трупа, ще видим на сцената като бръснаря Базил, в когото Китри е горещо влюбена. Техничен и прецизен както винаги, Масаки безотказно завладява сърцата на публиката в залата.

  Постановка – Йордан Кръстев, Веса Тонова

  Сценография – Иван Токаджиев

  Художник на костюмите– Меглена Илиева

  Балетмайстор– Марияна Захариева

  Художествен ръководител на балетната трупа – Весела Василева

  Балет на Държавна опера-Русе

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    26.11.2021 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  26 ноември - 12 декември

  всички интервюта  »