Неделя, 24 Октомври 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.09.2021  » С венци и цветя русенци отбелязаха 113 години Независимост


  „Преди 113 години България се изкачи отново на международната политическа сцена и бе обявена за царство равно с европейските, а нашият народ стана независим. Това бе постигнато благодарение на единомислието между обществото и тогавашните управници, които за пореден път демонстрираха воля и характер, способност да бъдат обединени и да отстояват националната кауза, без да търсят лични облаги. Те представляваха истински елит, за който не натрупаните материални богатства, а достойното държавническо поведение бе измерител за постигнатото в живота“, каза в приветствието си към русенци областният управител на Русе Борислав Българинов по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.
  След словото на Борислав Българинов беше отслужен благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.


  Присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

  Приветствие бе отправено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков. Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.  Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, главният секретар на Областна администрация – Русе Симеон Иванов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе, общински съветници, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и комендантът на окръг Гюргево.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »