Четвъртък, 23 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.08.2021  » Още една част от Дунавския римски Лимес със статут на световно наследство

  Комитетът по световното наследство вписа международна част от границата на Римската империя - Дунавски Лимес (Западен сегмент) в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Обектите се намират в Австрия, Германия и Словакия Информацията е на новинарската страница на световната организация за опазване на паметниците на културата.

  Новите обекти в листата на световното наследство на ЮНЕСКО покриват около 600 километра от цялостната Дунавска граница на Римската империя. Те са били част от много по-големите гранични структури на Империята, включващи и Средиземноморието.

  Атракция с възстановки на римски легионери, римска крепост Сексагинта Приста - Русе

  Дунавският Лимес (Западен сегмент) отразява специфична част от римското наследство, като включва ключови елементи от пътища, легионни крепости и селища, по-малки укрепления и временни лагери, както и начина, по който тези структури се свързват с местната топография.

  Решението на 44-ата сесия на Световния комитет по наследството на ЮНЕСКО е взето онлайн, председателствано от Китай. Разгледани са общо 34 обекта на световното наследство.

  Дунавският Римски Лимес – границата на легендарната Римска империя, се простира от Великобритания, преминава през Централна и Източна Европа до Близкия изток и Северна Африка. Държави, организации и местни общности се стремят цялата граница от 6000 километра да получи статут на световно наследство. Най-отдавнашен статут на Световен паметник на наследството има Адриановия вал във Великобритания – от 1987 г. Постепенно различни части от историческите структури получават световния статут за признание на ЮНЕСКО.

  Римски пазар на Сексагинта Приста - едно от най-цветните лятно-есенни събития на русенския музей за оживяване и социализиране на наследството на Римската империя. 

  Решението не обхваща обектите на Дунавския Римски Лимес в България, Румъния и Хърватска. В България Регионалният исторически музей в Русе активно се включва в процесите на утвърждаване и популяризиране на процесите за световното признание на тукашните обекти.

  През 2012 г. Русе е домакин на Световния Лимес конгрес. През 2016 г. Лимесът по Долен Дунав: Сърбия, Хърватия, Румъния, България, е включен в Предварителния списък на ЮНЕСКО. Обектите от римско време, които са включени в кандидатурата от българска страна, са 32 на брой и обхващат 471 км. по Дунав. Те са добре запазени, имат изградена комуникационна връзка и показват в разнообразие някогашното римско наследството. В Русенско това са Римска крепост „Сексагинта Приста“, „Ятрус“ при Кривина, „Скаидава“ при Батин, „Тримамиум“ при Мечка, „Медиолана“ при Пиргово, „Тегра“ при Мартен и „Апиария“ при Ряхово.

  Глава на мъж от Апиария, в експозиция на Исторически музей Русе

  Всички те участват в общата кандидатура, заедно с антични територии по Долен Дунав - Сърбия, Румъния и Хърватска. През 2020 и 2021-а година Комисия за българския участък от Дунавския Лимес, редовно посещава обекти от региона на Северна България. Документацията трябва да бъде финализирана тази година, след което да се предаде на Министерството на културата, за да я оформи за внасяне в ЮНЕСКО. Очаква се до 2023 г. процесът да приключи успешно.

  Цвета НЕНОВА

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »