Четвъртък, 23 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.08.2021  » Русенският музей с нов проект за дигитализация

  Дигитален каталог на мартениците ще направи Русенският музей през следващата една година. В него ще се включат мартеници, първомартенски картички и фотографии от първомартенски събития, които ще бъдат събирани в продължение на 12 месеца.  След като бъдат заведени във фонда на музея, новите постъпления ще се дигитализират, а готовият продукт ще бъде достъпен за ползване на сайта на музея, който в момента е в процес на обновяване. Паралелно със събирателската дейност, музеят ще извърши и теренни проучвания за мартенските обреди в общините Русе, Сливо поле и Борово. Събраните мартеници и разказите за тях ще могат да се видят в планираната изложба „Първомартенските празници“ в Историческия музей.   

  Необходимостта от проучвателска и събирателска работа по отношение на иначе популярната традиция за носене на мартеници е вдъхновена от реалното отсъствие на мартеници в българските музеи като културна ценност. Дали заради популярната и днес практика за закичване с мартеници или заради липсата на времева дистанция, местата на памет рядко показват подобни модели и почти не изучават трансформациите им в съвременните градски пространства. Мартеницата и първомартенската обредност са вписани в представителната листа за нематериално културно наследство на човечеството към ЮНЕСКО. Единствените активности в това направление са детските работилници за изработване на мартеници, които преобладаващата част от музеите в България правят, но те нямат научна стойност, а културните практики се развиват и се нуждаят от регистрация на новите и миналите им форми.

   

  Проучванията на първомартенските традиции става възможно благодарение на проект на русенския музей по програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“, чиято реализация ще приключи през 2022 г. Ръководител на проекта е Искра Тодорова, уредник в отдел „Етнография“ на русенския музей.


  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »