Четвъртък, 23 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2021  » В Русе приключиха снимките на филм за Екатерина Каравелова

  Приключиха снимките на документалния филм за Екатерина Каравелова, който е заснет с финансовата подкрепа на Община Русе. Лентата е дело на младата русенка Теодора Петрова и е направен за няколко дни, като в нея са показани ключови за съпругата на Петко Каравелов места от града.

   

  В последните години темите, свързани с истории на силни женски персонажи, провокират все по-голям интерес . А жените в българската история, посветили живота си на стойностни каузи все още остават в сянка. Това провокира Теодора Петрова да претвори една значима история във въздействащ филм с фокус към личността и делото на Екатерина Каравелова.

   

  Във филма са показани и емблематични места, свързани с бележити русенки. Тези кътчета станаха част и от феминистката разходка на Регионалния исторически музей. Неин акцент бе ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19 в. до средата на 20 в. и включва  русенки като Екатерина Каравелова, Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, Баба Тонка и жените от рода Обретенови.

   

  „Идеята ви е прекрасна, защото наистина за постиженията на жените се говори много малко.“, каза кметът на Русе Пенчо Милков при  срещата си с хората, направили филма за Екатерина Каравелова възможен. На нея присъстваха продуцентът и режисьор на филма Теодора Петрова, секретарят на НЧ „Захари Стоянов – 1937“ Стефка Ангелова, Ренета Рошкева - уредник в Регионален исторически музей – Русе, Надежда Цветкова от Държавен архив Русе, Вергилия Грънчарова - директор на ОУ „Олимпи Панов“ и началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева. Дамите предложиха на кмета из града да бъдат разположени паметни знаци с постиженията на видни русенки, които да са още един повод за гордост на русенци.

  Проектът за филм за Екатерина Каравелова е по идея на НЧ „Захари Стоянов - 1937“, а партньори в създаването са Регионален исторически музей Русе, Държавен архив Русе и ОУ „Олимпи Панов“. Реализирането му е финансирано по програма „Култура“ на Община Русе и се очаква премиерата да бъде през есента.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »