Четвъртък, 22 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.02.2021  » Световете на Еслица Попова оживяха в Екомузея в Русе
  Въпреки пандемичните ограничения, десетки посетители дойдоха за откриването на изложбата „Изтъкани от българска вълна“ на космополитната визуална артистка Еслица Попова днес, 24 февруари, в Екомузея с аквариум в Русе.


  Проектът е подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, реализира се с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.  Имагинерните образи на Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет, както и на самата Еслица Попова, създават плътни въобразени светове. Те отразяват геополитическите виждания на героините: за оградите и разделенията, за Планетата на градинарите, за Южната ограда, за Зайън като средоточие на нирвана… Един от визуалните разкази е „Нисовска разходка“: десетметрова пастелна композиция, оживена от растенията и животните на Русенското Поломие.


  Експозицията е подредена специално в Екомузея в Русе заради концепцията му да отразява взаимодействието между хората и природата, да търси и показва крехкото равновесие в това взаимодействие. Специално за откриването етнографката от Къщата на Калиопа Искра Тодорова показа традиционна българска женска риза от 19 век, носена от старото местно население в региона. Вълнената везбена украса по ръкавите и полите кодирано показва митологичния свят на старите българи.  Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.  Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация.

  Изложбата „Изтъкани от българска вълна“ може да бъде разгледана в Екомузея с аквариум в Русе до 15 март.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »