Четвъртък, 22 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.02.2021  » Има ли корупция при поръчката за 15 нови тролея в Русе?

  Има ли в Община Русе „чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен ….“, ще пита общинският съветник проф. Михаил Илиев на следващата сесия. Сигналът той е получил на електронната си поща, заедно с всички общински съветници, председателя на Общинския съвет и областния управител на Област Русе.


  Визира се проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Източниците на сигнала твърдят, че са допуснати закононарушения, от страна на Община Русе, в процедурата на обществената поръчка  за доставка на 15 бр. тролейбуси марка: BKM Energis, модел: MP-T.LF.12, тип: Metropolis, на беларуския производител HMC BKM.

  Като бенефициент по посочения по-горе проект, Община Русе предстои да закупи 15 бр. тролейбуси за нуждите на „Общински транспорт Русе“ ЕАД. За целта, на 13.11.2020 г. е обявена обществена поръчка на стойност 14 250 000 лева без ДДС, респективно 17 100 000 лева с ДДС – 100% безвъзмездно финансиране от Европейския съюз. Публикувана е на следния сайт: https://app.eop.bg/today/91600.

  На заложените изисквания отговарят единствено два артикула, с които следва да бъдат оборудвани доставените тролейбуси. Твърди се, че те нямат отношение към реалния предмет на поръчката – доставка на тролейбуси. Въпреки това, възложителят изисква кандидатите да представят сертификати за тях още на фаза подаване на оферти, докато за самите тролейбуси изисква сертификати едва при бъдещата доставка, пише в имейла.

  С оглед на факта, че изключителен представител на производителите на двете устройства за България е конкретна фирма, можем да заключим, че именно това е фаворитът на Общината за спечелване на поръчката, се казва още в писмото.

  Сезирани са всички български и европейски институции, имащи задължението да гарантират законосъобразното управление на средствата, които ЕС предоставя безвъзмездно на българските общини.

  В края на своето изложение проф. Михаил Илиев задава следните въпроси:

  - На какъв етап е провеждането на обществената поръчка по проекта?

  - Община Русе проверявана ли е в момента по този сигнал?

  - Как ще отговорите на отправените към Вас и Вашия екип обвинения?

  - Не е ли това уронване на престижа на Община Русе пред редица български и европейски институции?

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »