Четвъртък, 4 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.01.2021  » Министрите решават за ресторанти, молове и училище
  От трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 ще зависи разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси. Това обсъди правителството с представители на Националния оперативен щаб, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.
  Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Бойко Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

  Министър-председателят акцентира върху възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, постави като изискване Борисов.

  Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари, когато е началото на втория учебен срок, по определена схема ще бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът от ресорните министри.

  По думите на Бойко Борисов разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

  Премиерът смята, че "настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве".

  „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта Борисов.

  Министърът на здравеопазването подчерта, че ситуацията в страната е нормална, като броят на новите случаи е 570. „Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва проф. Костадин Ангелов.
  Той посочи, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

  „По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Проф. Ангелов напомни, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. Той обясни, че единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава Европейската комисия да договаря от името на България количества и вид ваксини.

  „В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, коментира министърът на здравеопазването.
  Бойко Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът.
  Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.
  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »