Сряда, 20 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.11.2020  » Животът отива на кино. На документално кино


  © София ДокуМентал

  Кадър от "Банкси. Най-търсеният"

  Така организаторите представят "София ДокуМентал" (Sofia DocuMental) - международен филмов фестивал за документално кино, който ще състои за първи път в София от 10 до 18 декември, съобщава dnevnik.bg. Всъщност това ще бъде неговото "нулево издание", а фокус са филмите, посветени на човешките права.

  "Това "нулево" издание е следствие на настъпилата пандемия и, поставяйки на първо място здравето на нашата публика, решихме да оставим първото издание на фестивала за 2021 г., когато той ще се разгърне в целия си блясък. А за 2020 г. ще предложим едно по-различно онлайн събитие, изпълнено с богата програма от прожекции и специални събития с гости (режисьори, продуценти, журналисти, адвокати за правата на човека), излъчвани от студиото на "София ДокуМентал", казват организаторите от Балкански документален център - София.

  Те представят селекцията от филми, която са направили така: "избраните филми са в отговор на събитията в страната, Европа и света, като представят едни от най-наболелите теми на обществото ни днес - борба против корупцията и дискриминацията, борбата за социално равенство и равноправие на половете".

  Какво ще може да гледате

  Програмата включва 15 филма от 14 държави, които ще могат да бъдат гледани за първи път в България.

  Сред тях са "За Сама" на Уаад Ал-Катеаб, номиниран за Оскар "За Сама" и носителят на голямата награда на фестивала в Сънданс "Епицентър" на Хуберт Заупер. Други акценти са "Банкси, най-търсеният" и "M.I.A / MAYA / MATANGI".

  На 10-ти декември - Международен ден за правата на човека - фестивалът ще бъде открит с швейцарско-мексиканската копродукция "Радиомълчание" за известната мексиканска журналистка и водеща Кармен Аристеги и какво следва след уволнението й. След прожекцията ще има и дискусия на живо, модерирана от Ирина Недева (Асоциацията на европейските журналисти), със специални гости режисьорката на филма Хулиана Фанхул и журналистите Силвия Великова (БНР), Росен Босев ("Капитал") и Полина Паунова ("Свободна Европа").

  Фестивалът организира и специално събитие, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров" (тази година тя се присъжда на беларуската опозиция), с прожекция на филма "Процесът Олег Сенцов" на 11 декември. В дискусията ще участват режисьора на филма Асколд Куров, режисьорът Явор Гърдев и беларуският режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Те ще говорят за свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности.

  Фестивалът ще бъде закрит с прожекцията на номинирания за "Оскар" документален филм "RBG" посветен на Рут Гинсбърг, съдия във Върховния съд на САЩ, която почина тази година. След него също ще има дискусия.

  Как може да гледате

  Филмите ще може да гледате от вкъщи или от където решите, защото те ще са достъпни онлайн от 10-ти декември на платформата на фестивала www.documental.bg. Организаторите казват, че местата за всеки филм ще бъдат ограничени.

   

  © София ДокуМентал

  Кадър от "Епицентър"

  И майсторски клас за млади документалисти

  "Един от приоритетите на фестивала е да развива таланти в документалното кино. С помощта на Национален фонд "Култура" ще организираме майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото, воден от режисьора Асколд Куров", казаха още организаторите от Балкански документален център - София. За информация за класа пишете на documental@documental.bg.

  Фестивалът е подкрепен от Фондация "Конрад Аденауер" и Чешкия център, организира филмов фестивал, посветен на световното документално кино с фокус върху човешките права, а едно от събитията от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

  Програмата и всичко за фестивала, на който "Дневник" е медиа партньор, следете на www.documental.bg

   АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »